Насловна Друштво Турска ратификовала споразум о изградњи Турског тока, Русија на потезу

Турска ратификовала споразум о изградњи Турског тока, Русија на потезу

0
ПОДИЈЕЛИ

Турски парламент је ратификовао споразум са Русијом о изградњи гасовода Турски ток. Од укупно 223 посланика, њих 210 је гласало у корист споразума, преноси руска агенција Тас с.

Како наводе медији, из Русије, такође, стижу увјеравања да ће руски парламент ускоро ратификовати споразум о градњи гасовода, који је, према ријечима члана државне Думе Сергеја Железнијака, важан корак ка диверзификацији система испорука гаса из Русије до Европе и других држава.

„Чињеница да је турски парламент, практично једногласно, ратификовао споразум о изградњи гасовода Турски ток, говори да су турски политичари свјесни тога да развој односа са Русијом има велики потенцијал“, изјавио је парламентарац, преноси Танјуг позивајући се на свјетске медије.

Медији подсјећају да су руске власти у децембру 2014. године најавиле изградњу Турског тока, као замјену за пројекат Јужни ток. Међутим, преговори о пројекту су обустављени због кризе у билатералним односима, да би након састанка између турског предсједника Реџепа Тајипа и руског предсједника Владимира Путина у августу у Санкт Петербургу, било одлучено да се радови на пројекту обнове и успостави радна група. Гасоводом Турски ток би се руски гас допремао испод Црног мора до европског дијела Турске и даље до границе са Грчком.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here