Насловна Мозаик Турска: Ослобођено 200 официра оптужених за покушај пуча

Турска: Ослобођено 200 официра оптужених за покушај пуча

0
ПОДИЈЕЛИ

Један суд у Истанбулу је данас изненађујуће ослободио више од 200 припадника војске, којима је поново суђено под оптужбом да су 2003. године сковали завјеру за збацивање конзервативне исламске владе Турске, објавили су медији.

560508_istanbul-foto-ap-3_ff

У завршној речи тужилац је затражио ослобађање свих оптужених, указавши да нема доказа против њих, пренијеле су ТВ-станице НТВ и ЦНН-Турк.
Пресуда донијета послије паузе од неколико сати, дочекана је уз овације родбине оптужених у суду, јавила је новинска агенција Доган.

Први процес против 236 људи у предмету „Балyоз“ („Маљ“) завршио се септембра 2012. изрицањем високих затворских казни, а неки од осуђених су били међу највишим официрима војске.

„Мозак“ наводне завјере, генерал Четин Доган, био је осуђен на 20 година затвора.

Али, пресуда је поништена због недостатка доказа и ново суђење је почело новембра 2014. године.

И на новом суђењу официри су негирали учешће у наводној завјери 2003. против владе Реџепа Тајипа Ердогана у то вријеме премијера, а сада предсједника Републике.

Током првог суђења, критичари су указивали на пристрасност суда и на сумњиву аутентичност доказа против оптужених.

Ердоган је поздравио првобитну осуђујућу пресуду која је била у складу с његовом жељом да лиши турску војску политичког утицаја. Војска која се дуго сматрала чуварем секуларног карактера Републике Турске коју је 1923. основао Мустафа Кемал – Ататурк, имала је стварну власт над политичким животом и извела три државна удара од 1960. године.

Али, децембра 2013, Ердоган је изненадио све отварањем пута за понављање судских поступка „Балyоз“ и „Ергенекон“ – што је назив друге наводне завјере против његовог режима.

До те промјене је дошло пошто се Влада упетљала у велики корупционашки скандал и сукобила с бившим савезницима из братства муслиманског проповиједника Фетхулаха Гулена, прогнаног у САД.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here