Насловна Друштво Туристи ће имати право на хитну здравствену заштиту током боравка у ЦГ

Туристи ће имати право на хитну здравствену заштиту током боравка у ЦГ

0
ПОДИЈЕЛИ

Осигурана лица из држава у окружењу и других са којима је закључен одговарајући споразум о социјалном осигурању за вријеме туристичког боравка у Црној Гори имаће право на хитну здравствену заштиту и неће плаћати непосредно здравствену услугу.turisti_1

Из Фонда за здравствено осигурање је саопштено да право могу искористити осигураници из Србије, Словеније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Македоније, Аустрије, Њемачке, Чешке, Мађарске, Холандије, Белгије, Луксембурга, Италије и Француске, а трошкови ће се рефундирати између фондова држава уговорница.

Нагласили су да осигурана лица из поменутих држава треба да добију у мјесту пребивалишта одговарајући обрасац, односно потврду о праву на здравствену заштиту за вријеме привременог боравка у Црној Гори.

Из Фонда су нагласили да осигураници из Словеније и Њемачке остварују право на хитну здравствену заштиту на основу Европске картице здравственог осигурања или сертификата европске картице.

Казали су да лица из тих земаља треба да се тим документима обрате подручној јединици Фонда, која ће им издати болнички лист којим могу да остваре здравствену заштиту у јавним здравственим установама, као и приватним са којима је закључен уговор.

С друге стране, грађани Велике Британије и Сјеверне Ирске, Бугарске, Словачке и Пољске за вријеме туристичког боравка добијају хитну здравствену заштиту уз путну исправу и здравствену књижицу, а трошкове ће плаћати наш Фонд за здравство.

Осигураници из држава Швајцарске Конфедерације, Краљевине Шведске, Краљевине Данске и Краљевине Норвешке непосредно ће плаћати здравствену услугу.

„Здравствене установе су дужне да им издају рачуне, са одговарајућом медицинском документацијом на основу којих у својој земљи остварују право на рефундацију по националним прописима“, пише у саопштењу.

И осигураници из Црне Горе могу током туристичког боравка у поменутим земљама да остваре право на здравствену заштиту.

Из Фонда су појаснили да наши осигураници морају од надлежне филијале Фонда у мјесту пребивалишта да добију одговарајући образац.

Након тога љекарска комисија даје налаз и мишљење, које је позитивно уколико се утврди да осигураник није боловао од акутних или хроничних болести у посљедњих годину дана.

Из Фонда су нагласили да је Споразумом о социјалном осигурању између Црне Горе и Србије предвиђен посебан образац МНЕ/СРБ 111Б, како би право на здравствену заштиту добила лица из наше државе која се у Србији школују или студирају.

За добијање тог обрасца потребно је да се лице обрати филијали Фонда са потврдом о редовном студирању односно школовању у Србији , закључили су из те здравствене установе.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here