Насловна Друштво Турци у Измиру постављају бисту Николе Тесле

Турци у Измиру постављају бисту Николе Тесле

0
ПОДИЈЕЛИ

Теслина биста, рад академског вајара из Бања Луке Бојана Микулића, ускоро ће бити постављена у Турској, у Измиру у оквиру „Университy оф Ецономицс“, саопштила је данас Теслина научна фондација из Филаделфије.

Теслина биста ће од јесени стајати у парку који се налази у склопу измирског Универзитета.nikola-tesla

Бисту ће Никола Лончар из Теслине научне фондације предати генералном конзулу Републике Србије у Истанбулу Зорану Марковићу, а ректор Универзитета у Измиру са задовољством је прихватио овај поклон.
 
Идеја се родила у мају, када је Комора инжењера и техничара Измира, организовала симпозијум под називом „Никола Тесла – пионир електричне енергије“ којем је присуствовало више од 1.200 људи.
 
„Тесла је инспирација. Омладина и студенти у Турској били су веома отворени и заинтересовани за нова сазнања“ навео је Лончар.

Он је рекао да су били толико ганути пажњом и интересовањем за Теслу и његов рад, да смо пожелели да Теслина биста остане ту и за поколења која долазе.

„Када почне нова школска година, Теслина биста красиће парк Универзитета. Ово је десета Теслина биста коју је наша Фондација даровала“ додао је Лончар.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here