Насловна Мозаик Трпеза за Бадње вече

Трпеза за Бадње вече

0
ПОДИЈЕЛИ

Јеловник за Бадње вече, понавља се из године у годину и готово никад се не мијења. Дакле, док је домаћин у шуми и сијече бадњак, домаћица мијеси бадњачки колач, тј. бадњачку погачу без квасца, чесницу, која се за вријеме вечери ломи, а не сјече.

Од јела, на столу, поред хлеба и соли, треба да се нађе и риба, кисео купус, резанци с орасима, туршија, мед, вино и пасуљ (обично пребранац). Сваки дио ове празничне посне трпезе има своје значење.

Бадњачка погача симболише самог Господа Исуса Христа („Ја сам хлеб жив, који сиђе с Неба; који једе од овог хлеба живеће ва вијек; и хлеб који ћу ја дати за живот свијета!“ – Јован 6,51).

Риба, као и хлеб, представља у значењу Господа Исуса Христа, јер на грчком језику, преко ког су наши преци Словени примили хришћанство – преко Грка Ћирила и Методија, „солунске браће“ – а захваљујући моравском кнезу Растиславу – риба је ИХТХИС, а то је скуп иницијала Исуса Христа.

Со симболише силу Божанску, која чува дјело Божје, као што со чува хлеб и рибу од плесни и трулежи.

Вино представља крв Спаситељеву којом је Он на Голготи дао откуп Богу за грехе људске, док мед симболише сладост вјечног живота.

Поред тог, на сто се поставља божићна свијећа и сито или тепсија у коју домаћица ставља четири велике румене јабуке, жито, кукуруз, новац, суве шљиве и орахе. Све то представља жељу за достојним приходом и добрим животом у кући.

Пред оваквом бадњачком вечером, домаћин се прекрсти, припали свијећу, окади трпезу, прочита молитву Господњу, разломи колач и сву чељад понуди вечером, при чему се уз чаше вина дижу здравице.

Чесница

чесница

Потребни састојци: Пола литра млијека, пакетић квасца, 2 јајета, мало соли, брашна према потреби (око 1 кг), сребрни или златни новчић.

Начин припреме: Растопите квасац у мало млаког млијека. Једно јаје умутите и додајте квасцу. Посолите и мијешајте уз постепено додавање брашна и доливање преосталог млаког млијека да добијете глатко тијесто. Кад се тијесто довољно згусне, почните да га мијесите. Добро измијешено тијесто оставите покривено чистим платном да нарасте. Чим примијетите да је почело да нараста, изручите га на даску за мијешење и благо премијесите. Тијесто за чесницу не треба да нарасте потпуно, већ само дјелимично као тијесто погаче. Чесница се и обликује као погача. Том приликом се у њену унутрашњост ставља новац. Ако немате сребрни, можете ставити и новац од другог нерђајућег метала. Спустите чесницу у подмазан плех. Њену горњу површину ишарајте убодима гранчице. Обично је то дрво од бадњака. Уз помоћ њежне четкице премажите шаре и цијелу површину размућеним јајетом. Пеците у загријаној пећници док чесница не добије тамнорумену боју. Првобитна температура може бити јача, касније је смањите. Печену чесницу увијте у чисте бијеле салвете, оставите да мало стоји па је, још топлу, изнесите на трпезу.

Запечени пасуљ пребранац

prebranac

  1. За припрему запеченог пасуља пребранца преберите пасуљ, оперите га и ставите да се скува до пола.
  2. Лук очистите, ситно исjеците па на врућем уљу добро га издинстајте да скроз омекша.
  3. Готов лук за пасуљ пребранац зачините по укусу са соли, вегетом, бибером и кечапом.
  4. Узмите ватростану чинију ставите мало уља на дно посуде па ређајте ред пасуља, ред лука, тако да пасуљ буде последњи ред па налите пасуљ са мало воде од кувања.
  5. Ставити пасуљ пребранац у рерну и пеците на 180 степени. Пред крај направите запршку. Угријати мало уља па додајте ситно исјечен бијели лук мало промијешајте и ставите кашику брашна. Затим додајте слатку и љуту паприку и додајте мало воде.
  6. Прелите запечени пасуљ пребранац, запршком завршите печење. Готово вруће јело поспите туцаном љутом паприком и топло послужите.

Пријатно!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here