Насловна Политика Тријумф Сиризе, Грци на улицама

Тријумф Сиризе, Грци на улицама

2
ПОДИЈЕЛИ

Левичарска партија Сириза победила је на превременим парламентарним изборима у Грчкој, са освојених 35,6 одсто гласова, показују прелиминарни званични резултати избора у Грчкој. На другом месту је Нова демократија са 28,66 одсто гласова. Сириза је на корак до апсолутне већине пошто, према тренутним резултатима, има 148 места у парламенту.

Siriza s1

У Скупштину Грчке по садашњем резултату улазе још и Комунистичка партија Грчке која је освојила 5,36 одсто гласова или 15 посланика.

Историјски неуспех доживела је деценијама неприкосновена Социјалистичка пратија Пасок, која је добила свега 4,9 одсто гласова, преносе грчки медији.

Цензус од три одсто за улазак у парламент нису успеле да прекораче остале странке, међу којима и недавно основана партија некадашњег лидера ПАСОК-а и премијера Јоргоса Папандреуа „Покрет социјалиста-демократа“ (2,43 одсто гласова).

На изборима је гласало 60,99 одсто од око 9,8 милиона становника.

Победа Сиризе је поздрављена експлозијом одушевљења у седишту Сиризе, у центру Атине.

„Ово изгледа као историјска победа“ и то је „порука која одјекује широм Европе“, рекао је портпарол Сиризе.

Лидера Сиризе Алексиса Ципраса испред седишта странке дочекале су присталице које већ славе победу.

Уколико резултати буду потврђени, Ципрас (40) могао би да буде најмлађи премијер Грчке после 150 година.

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Svaka čast Grcima! Čestitam im od srca! Siguran sam da će ih Italijani, Španci, Portugalci, Irci, Česi, Slovaci, Poljaci (Mađari su već na tom „putu“!) slijediti na putu emancipacije od nezasite, nastrane i opskurne EU birokratije! Balkanske „banana državice“ (Srbija, Crna Gora, BiH, BJRM) će i dalje ostati zatočenici i zaluđenici „EU bez alternative“, dok će Albanija i tzv.“Kosova republjik“, u skladu sa svojim velikoalbanskim ciljevima, predstavljati glavna uporišta okupacione sile SAD i NATO u Evropi! „Svakome svoje“!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here