Насловна Друштво Трибина у Матици српској: Ако лаже власт, не лаже буџет (каса)

Трибина у Матици српској: Ако лаже власт, не лаже буџет (каса)

0
ПОДИЈЕЛИ

Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори организује пету по реду трибину BIOS THEORETIKOS (теоријски живот), вечерас, 13. децембра у 19.00 часова, у просторијама књижаре Матице српске.

Гост пете трибине je Момо Копривица, магистар правних наука, који ће говорити на тему:

АКО ЛАЖЕ ВЛАСТ, НЕ ЛАЖЕ БУЏЕТ (КАСА).

У оквиру трибине прилику да се својим теорисјким идејама и радовима представе, имају млади и тек афирмисани теоретичари различитих вокација: књижевност, језик, филозофија, психологија, математика, физика, умјетност… Трибина има интерактивни карактер, што поред излагања предвиђа и разговор на задате теме.

Сажетак излагања

Децембар је, своде се рачуни. Право је вријеме за разговор о државној каси и за то како се долази до средстава и како се она троше на црногорски начин, уз поглед унапријед и осврт на буџетску историју. Буџет није само централна институција јавних финансија. Буџет је слика политичке, економске и социјалне структуре једне земље. Сходно томе о буџету морамо размишљати не само као о финансијском, рачунском и правном документу, него и као политичко-економском акту.

Да ли је политички систем узрок мањка у државној каси? Одакле долази најјачи подстицај да се неодговорно кидише на буџетска средства? Да ли је планирани буџет развојни или социјални или нешто треће? Колико они од чијих се уста одваја за државну касу могу да учествују, сазнају или предвиде нешто више о свему томе?

Ако партијска држава преживи пад социјализма, пријети нам левијатан. Ако је највећи послодавац партијска држава, а не тржишна привреда, буџет постаје инструмент за експропријације сиротиње и регуларних предузетника. У партијској и недовршивој држави буџетска власт је модерни левијатан.

Момо Копривица је рођен у Никшићу гдје је завршио основну школу и гимназију. Правни факултет Универзитета Црне Горе уписао 2003.године, а дипломирао 2007.године са просјечном оцјеном 9,84 као вишеструко награђивани најбољи студент генерације. За резултате остварене током студија права добио је: Награду Адвокатске коморе „Проф.др Петар Стојановић“ која се традиционално додјељује, као најбољи дипломирани студент права у 2007.години, Награду Општине Никшић поводом Дана ослобођења за најбоље студенте, Атлас стипендију коју редовно и традиционално додјељује Атлас фондација најбољим студентима, Награду за најбољег полазника Кривичноправне клинике, редовне годишње награде Правног факултета за најбоље студенте.

Након положених постдипломских испита са највишом оцјеном, магистрирао на Правном факултету Универзитета у Београду (правно-економски смјер, под менторством проф.др Светислава Таборошија, укупан просјек 9,50). Докторант је на Правном факултету, у области правно-економских и пословно-правних наука на којима припрема докторску дисертацију. Аутор је научних и стручних радова из области Економске анализе права, Неоинституционалне економске теорије и Економије јавног сектора.

Радно и професионално искуство током више година стицао, изводећи наставне и истраживачке активности, на Правном факултету Универзитета Црне Горе и на Институту за правне студије у Подгорици. Потпредсједник је Демократске Црне Горе од 14.06.2015. године. На парламентарним изборима, одржаним 16.10.2016. године, изабран је за посланика у Скупштини Црне Горе.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here