Насловна Мозаик Трибина у Матици: Авангардни театар – између алтернативног и класичног

Трибина у Матици: Авангардни театар – између алтернативног и класичног

0
ПОДИЈЕЛИ

У Књижари Матице српске – друштва чланова у Црној Гори одржаће се у понедељак, 24. априла, у 19.00 часова, осма по реду трибина BIOS THEORETIKOS, на којој ће говорити мр Радоје Фемић, на тему „Авангардни театар – између алтернативног и класичног“.

У излагању се представљају идејне и теоријске претпоставке конституисања авнагардног театра. Указује се на његове формалне и симболичке одлике, и истичу естетски домети ове драмске и театарске традиције. Упућује се на његове најзначајније представнике (Бекет, Јонеско, Адамов), тј. на њихове поетичке сродности и разлике. Статус овог драмског корпуса проблематизује се у опсегу дилеме – да ли је ријеч о алтернативном или етаблираном драмском изразу, тј. о „новој класици“.

Радоје Фемић рођен је 31. децембра 1988. године у Бијелом Пољу, гдје завршава основну школу и гимназију. На Студијском програму за српски језик и јужнословенске књижевност Филозофског факултета у Никшићу завршава основне студије (просјек оцјене – 9, 61), и специјалистичке студије (просјек оцјене 9, 87), одбранивши завршни – дипломски рад у октобру 2011, на тему Приповједачки поступак у Травничкој хроници Иве Андрића. Након тога уписује постдипломске, магистарске студије из области науке о књижевности, с предметом уже струке – Драма у српској књижевности, и у јулу 2016. брани магистарски рад под називом Тема апсурда у драма о Годоу (Бекет, Булатовић, Команин).

Тренутно је студент докторских студија на Филозофском факултету у Новом Саду. Радно искуство стицао као професор књижевности у гимназији, а од школске 2014/15. ангажаован као сарадник у настави на Филолошком факултету УЦГ. За постигнуте резултате током студирања више пута награђиван од стране Факултета. Био стипендиста Владе Црне Горе на основним, као и Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, на магистарским студијама. Учесник је бројних научних и стручних скупова, округлих столова, књижевних програма. Бави се писањем књижевне критике. Живи у Подгорици.

Интердисциплинарна трибина под називом BIOS THEORETIKOS (ур. Радомир Радевић и Милорад Дурутовић) посвећена је афирмацији младих научника из друштвених, хуманистичких и природних наука.

Трибина је интерактивног карактера, па су учесници обавезни да недјељу дана прије одржавања Трибине доставе биографију, резиме и/или радни материјал, како би се публика благовремено упознала са предметом излагања, те припремила за дискусију која слиједи након излагања.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here