Насловна Мозаик Трибина BIOS THEORETIKOS у Матици српској

Трибина BIOS THEORETIKOS у Матици српској

0
ПОДИЈЕЛИ

Трибина у Матици српској – друштву чланова у ЦГ, под називом BIOS THEORETIKOS (теоријски живот) одржаће се шести пут по реду, у уторак, 21. фебруара у 19.00 часова.

Гост трибине ће овога пута бити Огњен Јововић, професор философије, који ће говорити на тему: „Онтолошки аспекти борбе за признање и њене политичке импликације“.

BIOS THEORETIKOS је трибина у оквиру које прилику да се својим теоријским идејама и радовима представе, имају млади и тек афирмисани теоретичари различитих вокација: књижевност, језик, филозофија, психологија, математика, физика, умјетност… Трибина има интерактивни карактер, што поред излагања предвиђа и разговор на задате теме.

Сажетак излагања:

Проблем борбе за признање представља један од најактуелнијих проблема савремене философске мисли. Многи мислиоци у овом проблему виде суштину савременог човјека и друштва. Ово излагање приказује дуалистички карактер проблема борбе за признање. С једне стране се тежи представити онтолошка позадина овог проблема, док је, с друге стране, теже испитати политичке импликације везане за овај проблем.  Наиме, једним од циљева излагања указује се ,,да човјек јесте“ само кроз борбу за признање, чиме се открива и начин на који он јесте, односно, оно његово ,,како јесте“. Надаље, излагање указује како се друштво и држава тек кроз борбу за признање конституишу. Самим тим се са онтолошке позиције борбе за признање улази у њену политичку позицију.  Да би се поменути циљеви реализовали излагач врши рехабилитацију хегеловског схватања проблема борбе за признање. Заправо, излагач тежи да, макар у дијелу који се тиче политике признања, оживи хегеловски концепт државе и права; концепт који је већ одавно проглашен мртвим, како од љевице (Kарл Маркс), тако и од деснице (Kарл Шмит).

Огњен Јововић рођен 1989. у Никшићу. Дипломирао 2012. на Одсјеку за филозофију Филозофског факултета Никшић. Магистранд је на истом студијском програму, смјер Филозофија политике и права.

Оснивач и бивши предсједник Студентског вијећа Филозофског факултета у Никшићу и један од покретача првих студентских протеста у Црној Гори. Оснивач је и предсједник Скупштине НВО ,,Покрет за неутралност Црне Горе“. Био је полазник III генерације ,,Школе политичке филозофије Зоран Ђинђић“ у Београду. Два пута је био учесник форума „Балкански дијалог“, у организацији Фонда Горчаков, у Београду и Новом Саду.
Аутор је филозофског есеја ,,Зоран Ђинђић између двије Европе“, који је објављен у ,,Зборнику радова учесника и учесница Треће регионалне Школе политичке филозофије др Зоран Ђинђић“, 2014 година. Приредио студију о војној неутралности Црне Горе, под називом „Неутрална Црна Гора”, у издању Покрета за неутралност Црне Горе, децембра 2015.
Тренутно завршава магистарске студије на Одсјеку за филозофију у Никшићу из области Филозофије политике и права.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here