Насловна Политика Три Вучићева сценарија: Из Владе лете Дачић или кључни министри из СНС

Три Вучићева сценарија: Из Владе лете Дачић или кључни министри из СНС

0
ПОДИЈЕЛИ

Александар Вучић тренутно разматра три могућности за реконструкцију Владе Србије, сазнаје „Блиц” од извора блиских премијеру.

dacic-i-vucic

Према ранијим најавама, Вучић планира да на годишњицу рада Владе 27. априла представи извештај о раду, али и да се захвали на сарадњи појединим министрима.

Према нашим сазнањима, уколико до реконструкције Владе заиста и дође, Вучић не жели да прави „козметичке промене“, односно неће да мења министре који немају кључне послове у Влади, већ је спреман и да мења најутицајније министре, али и коалиционе партнере.

,,Прва могућност јесте да у Влади више не буде министара из СПС. То конкретно значи смену Ивице Дачића са места шефа дипломатије, Александра Антића, министра енергетике, и Снежане Богосављевић Бошковић, министарке пољопривреде“, открива саговорник „Блица”.

Као разлог за избацивање СПС из Владе, наш извор наводи да је „Вучић незадовољан начином на који га Дачић представља у свету”, као и то што функцију „превише користи за личну промоцију”.

,,Премијер има информације да се министар Дачић у разговорима са представницима утицајних држава готово увек „вади” на њега. По правилу, Дачић би прихватио сваки њихов предлог, али је, ето, проблем у Вучићу. Међутим, Вучићу је врло незгодно да смени Дачића док се у име Србије налази на месту председавајућег ОЕБС-а. Уколико се то ипак догоди, министре из СПС би заменили или угледни ванстраначки појединици или утицајни чланови опозиционих странака „, објашњава наш саговорник.

Друга опција је да СПС остане реконструисаној влади, али да у њој не буде врло утицајних чланова из СНС.

,,То би значило да Вучић уз реконструкцију Владе направи и реконструкцију СНС. Није тајна да Вучић у спровођењу реформи и повлачењу непопуларних потеза највише отпора има у СНС. Уколико се буде одлучио за овај сценарио, онда у Влади више не би било места за Зорану Михајловић, али и још неколико утицајних чланова СНС на кључним местима у кабинету„, каже он, и додаје да би у овом случају смењене министре из СНС Вучић заменио „лојалнијим кадровима” из своје странке или експертима.

И трећи могући, иако мало вероватан, сценарио јесте да премијер Вучић поднесе оставку.

,,Оставка јесте могућност о којој Вучић размишља пре свега што је сваког дана све свеснији да нема очекивану подршку за послове које жели да спроведе. Последњи случај, увођење „деливери јунита” у рад Владе и опструкције појединих министара само су му још више показале колику подршку има у свом кабинету„, истиче наш саговорник.

Уколико се остваре најаве из Вучићевог кабинета, реконструкцију ће без обзира на резултате „преживети” Велимир Илић, Вања Удовичић, Иван Тасовац, Александар Вулин. Не очекује се и промена министара који су кључни у вођењу економије, пре свих Душана Вујовића, Кори Удовички и Жељка Сертића.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here