Насловна Политика Три целине на Космету

Три целине на Космету

0
ПОДИЈЕЛИ

Платформа за Косово и Метохију, коју припрема председник Томислав Николић, близу је коначне верзије и требало би да предложи трајно статусно решење за нашу јужну покрајину, сазнају незванично „Новости“.

kim

Из кабинета шефа државе, овај документ, који се припрема већ месецима, дефинисаће положај српске покрајине и препознаће три ситуације на терену: део у ком у већини живе Срби, део у ком су Албанци већина и трећу целину, где су у већини настањени Албанци, али има општина у којима је српско становништво бројније.

,,Нови документ требало би да буде предлог трајног статусног решења у интересу свих који живе на КиМ и намера није да било коме буде „трн у оку“ пренето је „Новостима“ из кабинета председника Николића.

Нови план, како преносе наши добро обавештени извори, предвидеће најширу могућу аутономију за Косово и Метохију и неће изискивати промену Устава, па самим тим ни референдумско изјашњавање. Циљ је да се на КиМ обезбеде правна сигурност и уређени поредак, дефинише начин управљања који се пре свега тиче Срба у покрајини…

,,Платформа ће бити председниково виђење решавања статусног питања КиМ. То треба да буде заједнички став и председника и Владе, а који треба да буде потврђен у Скупштини. Када добије ту потврду биће обавезујући, посебно у светлу потписивања споразума у нормализацији односа Београда и Приштине. Од Београда се очекује да се изјасни о томе како види будуће односе и да се око тога постигне најшири могући консензус у Србији“, објашњавају нам у кабинету.

Документ на ком ради Николић, и о којем се консултује и са премијером Александром Вучићем, близу је финалне верзије, а државни врх ће проценити када је прави моменат да се са њим изађе у јавност. Питање будућег статуса КиМ мора бити решено на темељу основних начела и норми међународног права, а тежећи мирном, свеобухватном и трајном решењу – напомињу у наши саговорници.

Темељи заједнице српских општина

На заједничком састанку представника десет општина са српском већином на КиМ и привремених органа, данас у Грачаници представиће се нацрт Статута Заједнице српских општина.

GAÐANI NA PREDIZBORNOM SKUPU

Ових десет општина (Северна Митровица, Лепосавић, Зубин Поток, Звечан, Грачаница, Штрпце, Ново Брдо, Ранилуг, Клокот и Партеш) чиниће будућу ЗСО, а очекује се да се на седници донесу закључци о њиховом јединственом наступу у будућности. Тиме ће се, практично, ударити темељ будуће заједнице чије оснивање Приштина упорно избегава.

Уставни закон

Уставни закон о КиМ, како је раније најављивано, рефлектоваће постигнуте договоре са Приштином, па се очекује да се њиме, између осталог, дефинише и ЗСО. Устав из 2006. године предвиђа да ће се суштинска аутономија АП КиМ уредити посебним законом који се доноси по поступку предвиђеном за промену Устава. Тај поступак подразумева гласове две трећине посланика, а може се донети и одлука о референдумској потврди.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here