Насловна Насловна Трећи свјетски рат Запада против Русије већ траје

Трећи свјетски рат Запада против Русије већ траје

2
ПОДИЈЕЛИ

Пише: Мирослав Лазански

Немојмо се заваравати, живот у Европи још увек је диван. Седамдесет и једна година мира и сарадње исплатили су се. Вина су изванредна, мода цвета, у свакој је гаражи аутомобил, продавнице су богато снабдевене, друмски и железнички саобраћај је сјајан, добре хране је у изобиљу. Ствари никада нису биле боље. Наравно, ако имате посао…

Заправо, незапосленост у ЕУ скоро је два пута већа него у САД, радна места данас су највећа брига Старог континента. Али не и једина, неке људе брине то што тамнопути странци преплављују њихове земље отимајући им не само радна места већ и насрћући на културу домаћина неким навикама и религијом. Улице, које су у прошлости углавном биле без криминала, више нису тако безбедне, а то још више поспешује ксенофобију и потхрањује латентну затуцаност.

Према једној студији из Брисела данас је сваки шести Европљанин сиромашан, односно у Европи има више од 13 милиона деце која живе испод границе сиромаштва. Истина, дефиниција сиромаштва коју даје ЕУ нешто је сложенија од стандарда које обично примењују агенција УН и друге, али по тој дефиницији највећи број сиромашних у ЕУ живи у Великој Британији, затим у Ирској, Немачкој, Шпанији и Француској

Подаци потврђују да сиромаштво у ЕУ не ишчезава аутоматски с прогресом и привредним растом. А сиромаштво је увек претња демократији јер демократија не значи само расподелу политичке моћи, она је, или би барем требало да буде, и расподела економске моћи. У том контексту апстиненција бирача може се тумачити само на два начина – као ратификација или као процес…

ruski nosač avionaИ сада та и таква ЕУ, по свему судећи, намерава да Русији продужи санкције за још шест месеци. Нису сви у ЕУ тиме одушевљени, али када тата с друге стране Атлантика подвикне, онда нема врдања. А то што су тата и Руси, и поред званично уведених санкција, повећали међусобну економску размену за 40 одсто, то је дозвољено тати, али не и дечици. Дакле, неки у Европи, неки у Бриселу и многи у Вашингтону мисле да Русију данас могу да економски сломе, попут некадашњег Совјетског Савеза, тиме што ће је држати под економским и другим санкцијама. Па је због тога БДП Русије опао.

Да ли један Крим геостратешки вреди, и краткорочно и дугорочно, више од три одсто националног БДП-а? Па наравно да вреди, Крим је геостратешки чвор-пивот безбедности данашње Русије и нема тог пада БДП-а који Русија није спремна да плати за то полуострво.

Санкције ЕУ против Русије несумњиво наносе штету руској економији, као и диктиран пад цена нафте на светском тржишту. Но, удео зависности руског БДП-а од нафте смањио се са 45,5 одсто у 2000. години на 18,7 одсто у 2014. години. Иначе, у делу извора пуњења руског буџета слика је апсолутно супротна „општевладајућем мишљењу”. Буџетски приходи Русије највише зависе од пореза на доходак, око 28,8 одсто. Рента, односно порези од експорта сировина, било којих, а не само нафте, доносе 27,4 одсто новца, око 8,6 одсто даје порез на добит, око 14,7 одсто долази од ПДВ, 3,7 одсто су порези на приватну имовину, 2,9 одсто порези од државне имовине, а 13,9 процената остали извори. Русија је диверзификовала изворе пуњења свог буџета при чему је укупна пореска стопа у Русији 29,5 одсто, односно свих пореза уопште. За све. За приватна лица, за бизнис, за корпорације.

Vladimir PutinУ Финској, Шведској, Француској укупна је стопа пореза 45 одсто. У Норвешкој и у Италији је око 40 одсто. У Немачкој и у Великој Британији је 35 одсто. Само је у САД мања него у Русији, око 25 одсто. Порез на добит је у Русији један од најнижих у свету, 13 одсто, а то је нешто што јасно одређује ниво економске слободе грађана. Уз све то, он је исти за све.

Испада да је Карл Маркс био у праву када је говорио о лошим странама капитализма, испада да је Русија одбацила комунизам, али није сасвим одбацила и Маркса.

Трећи светски рат Запада против Русије већ траје. И није почео после Мајдана 2014. у Украјини, већ у Грузији 8. августа 2008. После краткотрајног оружаног сукоба око Јужне Осетије и Абхазије, уследиле су и прве дискретне економске санкције Запада Русији зато што није пристала на избијање снага НАТО-а на њене јужне границе. И зато је Русија и данас под санкцијама. Међутим, за читаву критичну групу роба, Русија данас има ниво самосталног снабдевања од 80 до 85 одсто. Наравно да курс долара још остаје као значајан показатељ, али одавно не и као критични.

Напади, односно садашњи економски рат против Русије, имају за циљ изазивање панике код становништва и побуну против председника Владимира Путина. Руска „пета” и „шеста” колона су спремне. „Пета” колона отворено ради против Путина, док је „шеста” колона дискретно смештена у постојећи апарат власти у Москви и чека „дворски преврат” како би Русију опет претворили у јефтину и бесправну светску бензинску пумпу.

Мајдан је искуство које треба да проучавамо. Сви.

Аутор текста је новинар „Политике“.

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    rat koji je vec izgubljen moglo bi se tako reci? Zapad sta bi to strana svijeta sve iza Grinica rekli bi geografi medjutim to je za neke simbol dobra ,mozda i jeste sve zavis ko gleda i sta gleda,za neke je novac ,bio,ali toga za obican narod vec odavno nema,svi snovi prosjecnog covjek na Zapadu su danas godisnji odmor i auto,bar sto se politickog zapada tice.Tako funkcionise Zapad,nekada je funkcionisao puno bolje,Stanjn znamo nije bio demokrata ali ga je Zapad napravio vecim monstrumom nego je bio,ali nastao je problem za gradjane onog momenta kad je pap Berlniski zid,tog momenta su pale sve zastite za malog covjeka,Zapad je vec bio poceo regulistai i semafore u Moskvi ,a Jelcin i Gorbacov „veliki drzavnic´“ po njima tada dobro su sluzili ,kako rece Beckovic GORDI KONOBARI(za ove nase je to kazao).Ali ne lezi vraze Zapad se izvljavao na svojim gradjanima evo 25 godina sada kada su i 0ni ukapirali o cemu se radi , postaje kasno,Zapad treba novog Stanjina,ali tesko ide,novo vrijeme nova tehnika a Purtoin je sve samo ne Stanjin,misli im on isto sto i „celicni brk“,ali se igra promijenila ,nijesu navilki ljudi sa Zapada na promjenu misljenj a ,jednom losi IVAN uvjek losu Ivan.Najveca mizerija Zapada i njihove kulture je ovo prvenstvo u Francuskoj,gledao sam prenos izmedju Rusije i Engleske,nemogu da vjerujem sto se sve govri a nijesam ocoravio ,dzaba, gledam ZDF udarna pesnica i kombinacije Gebelsa i Honekera kako prenosi utakmice da bi se i Leni Rifestajn zacrvenila od propagande komentatora.Kako je Engleska savremena ekipa ,sve multi kulti.a jos kako su pjevaju hi,mnu,isto onako kao juce Mustafi Boaten Kedira i Ozil za Njemacku sve sami nordici,ha ha ,samo neka im potraje,a Rusi nema crnih nema Arapa ,sve Rusi i plavi .jos da zna sve Pravoslavni.Ova civilizacija koja sebe naziva Zapad ili zapadnom moze samo da konstatuje da nestaje i to sigurno,a o vjecnosti Rusije neka se ne brinu.Tako je ZDF da bi bio u trendu pribavio komentatora konsultanta igraca iz Stugarta koji se javno izjasnio kao peder,ali ne pominju da jos nijesu obestetili 40 000 ubijenih u logorima samo zato sto su bili pederi!
    Sreo sam toliko Njemaca porijeklom iz Rusije ali nijednog nijesam cuo da se negativno izjasnio protiv Rusije ,pojedini se cak i vacaju tamo i kazu jesmo mi porijeklom Njemci ali nama ovdje nije mjesto.Zapad je izraz za stranu svijeta ,iako je taj najdvolicniji Zapad Istocno od Grinica ,ali eto hoce da su Zapad iako su vecina istok.Nije Pravolsavlje za svakoga,i dobro je to Gospod udesio!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here