Насловна Политика Трећа верзија резолуције признаје жртве на свим странама, припремљен и четврти нацрт

Трећа верзија резолуције признаје жртве на свим странама, припремљен и четврти нацрт

0
ПОДИЈЕЛИ

srebrenica 1

Трећа верзија резолуције Британије о Сребреници осуђује геноцид, али признаје да је у том мјесту и околини, и у цијелој БиХ, било невиних жртава на свим странама.

Како пише Политика, такође, признаје се да је на свим странама рата било жртава сексуалног насиља, а изостављена је претходна тврдња о „десетинама хиљада жена, девојака, мушкараца и дечака„, жртвама сексуалног насиља током сукоба у БиХ, укључујући Сребреницу.

Сада пише да је у геноциду изгубљено више од 8.000 живота, док су хиљаде људи расељене, а породице и заједнице уништене, како сазнаје Политика.

Тај лист је пребројао одређене ријечи у резолуцији и установио да се „геноцид“ спомиње 26 уместо претходних 35 пута, а „помирење“ пет уместо три пута.

Премијер Србије Александар Вучић примио је Нацрт резолуције док је био на путу за Будимпешту, где је новинарима рекао да није имао времена да прочита текст, али да ће га врло пажљиво проучити.    

Припремљен и четврти нацрт резолуције о Сребреници

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић каже за РТС да је припремљен и четврти нацрт резолуције о Сребреници. Србија ће тај нацрт добити у наредних неколико сати. Најновија верзија још је ближа руском тексту резолуције, незванично сазнаје РТС. Дачић констатује да је главни циљ британске резолуције да се проблем рата сведе само на Сребреницу.

У очекивању за сада последње верзије текста Ивица Дачић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да се претходна, трећа верзија нацрта резолуције није разликовала много од иницијалног текста и додаје како се главна новина односи на део који се тиче Дејтона.

Трећа, за сада позната верзија резолуције о Сребреници осуђује геноцид, али и признаје да је у том месту као и у целој БиХ, било невиних жртава на свим странама.

У новом нацрту пише и да је у геноциду изгубљено више од 8.000 живота, док је расељено хиљаде људи.

Понавља да је проблематично то што се цео проблем рата своди на Сребреницу и пита се зашто није донета резолуција за 10 или 15 година Сребренице.

Дачић указује како у формално-правном смислу Србија није фактор који одлучује и додаје да наша земља није добила позив за седницу Савета безбедности, док је на седницу позвана БиХ која нема јасан став по питању резолуције.

Ми се нисмо још изјашњавали о томе. Ми морамо најпре да знамо процедуру како функционише Савет безбедности. Јуче су поново око пет поподне по америчком времену одржане консултације на коме није било договора„, каже Дачић.

Подсећа да Русија има свој нацрт резолуције, а истиче да је готова и четврта верзија текста резолуције коју ће Србија, како се очекује, ускоро добити.

 

 

 

 

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here