Насловна Мозаик Трамвајем на коњску вучу кроз Београд

Трамвајем на коњску вучу кроз Београд

0
ПОДИЈЕЛИ

Градско саобраћајно предузеће Србије (ГСП) обележило је данас 125 година јавног градског превоза у Београду вожњом реплике трамваја на коњску вучу од окретнице на Ташмајдану до Вуковог споменика, саопштио је ГСП Београд.

Многобројни градјани су фотографисали трамвај који је подсетио на давну 1892. годину, када је на линији Калемегдан-Славија прошао први „коњски трамвај“.

Већ две године касније Београд је увео електрични трамвај на линији Теразије-Топчидер.

Пред Први светски рат Београд је имао осам трамвајских линија, укупне дужине 21,6 километара, 24 електрична трамваја и 12 приколица.

Аутобуски саобраћај уведен је 1928. године. У почетку, у аутобуски саобраћај се није много улагало.

Пред Други светски рат Београд је имао 12 аутобуских линија и 87 аутобуса, а трамваје на 10 линија укупне дужине 81,5 километара, са возним парком од 154 возила.

Први тролејбус појавио се у Београду на Првомајској паради 1947. године, а прва тролејбуска линија Калемегдан-Славија, отворена је 22. јуна.

Техничко-технолошку и финансијску експанзију ГСП бележи 1990. године када је имао 1.150 возила и више од 600.000 продатих претплатних маркица.

Данашњи ГСП је највећи градски превозник у региону, са 5.500 запослених и 1.204 возила у инвентару.

Систем јавног превоза у Београду чине 159 линије, од чега су на 108 возила ГСП „Београд“ који поред редовног саобраћаја, на 15 линија обавља превоз деце и на 16 рута има мини бус превоз деце с посебним потребама и ометених у развоју до дневних боравака.

Возилима ГСП радним даном се превезе око 1,7 милиона путника, највише аутобусима, затим трамвајима па тролејбусима.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here