Насловна Издвојено Трампов човек у Москви

Трампов човек у Москви

0
ПОДИЈЕЛИ

Пише: Биљана Митриновић

Спољнополитички саветник новоизабраног америчког председника је у Москви рекао да је сигуран да ће постојати нове могућности за превазилажење заблуда и погрешног курса који је утврђен поводом Украјине.

У вези са боравком у Москви бизнисмена Картера Пејџа, спољнополитичког саветника новоизабраног председника САД Доналда Трампа, ових дана је створена права медијска интрига. Док руска политичка елита представља јавности да ништа не зна о томе и да уопште нису планирани сусрети са високим политичким званичницима, а свакако не са члановима председникове администрације, политички аналитичари процењује да је саветников долазак „испипавање терена“ и „позитиван и охрабрујући сигнал“.

„Њујорк тајмс“ је поводом његовог боравка у Москви написао да Пејџове развијене пословне везе са Русијом намећу претпоставку да би он могао да буде Трампов незванични човек за везу са високим званичницима Кремља.

Међутим, у Кремљу доследно негирају везе са Пејџом (као што су то чинили и летос приликом његовог боравка) и кажу да су о његовом доласку сазнали, наводно, из медија, као и да не знају у ком је својству дошао: да ли као саветник или као послован човек који одраније има одличне пословне везе са Русијом.

dmitrij-peskov

„Искрено говорећи, нисмо имали и немамо никакве контакте и у овом случају нема никаквих планова“, рекао је портпарол руског председника Дмитриј Песков одговарајући новинарима на питање да ли се планира састанак Пејџа и неког од представника администрације Владимира Путина.

Из Министарства спољних послова је такође речено да састанци за сада нису планирани. Једино је шеф Комитета Државне думе за међународне послове Леонид Слуцки оставио могућност да би могло да дође до сусрета. Сам Пејџ је, када је у четвртак стигао у Москву, рекао да планира да остане до уторка и да је дошао због „неколико састанака са руским бизнисменима и политичким лидерима“.

Међутим, Пејџ није губио време и само после 24 часа боравка у Москви медији су пренели његову изјаву да је „ниво дезинформација на којима су се градиле одлуке страних играча о Украјини и Криму катастрофалан“, а догађаје у Украјини и на Криму од пре неколико година је назвао једним од најстраховитијих примера „лажних вести” у последње време. Овом изјавом је у потпуности подржао Трампову најаву из предизборне кампање да би размотрио признање присаједињења Крима Русији.

„Сигуран сам да ће постојати нове могућности за превазилажење ових заблуда и погрешног курса који је утврђен према Украјини”, рекао је јуче Пејџ одговарајући на питање да ли сматра да ће нова америчка администрација спровести политику признања уједињења Крима и Русије и какву улогу ће играти украјинско питање у политици Трамповог кабинета. Он је јуче и мало детаљније објаснио сврху своје посете, рекавши да ће могућност сарадње са руским приватним сектором у најскорије време бити повољнија и да он ради на великом броју потенцијалних пројеката у овој области.

Пејџ (44) је један од најмлађих саветника Доналда Трампа за спољну политику, именован је још у марту док се Трамп борио за номинацију Републиканске странке за председничког кандидата. Оснивач је саветодавне компаније за улагања „Глобал енерџи капитал”, експерт је за енергетику и економски развој, нарочито у земљама бившег Совјетског Савеза и социјалистичког блока у Источној Европи. Сарађивао је са Саветом за међународне односе, где је водио истраживачку групу на подручју Каспијског мора. Од 2004. до 2007. године Пејџ је радио у Москви у одељењу инвестиционе банке Мерил Линч и био је саветник „Гаспрома“.

kremlj

Летос је одржао предавање у Руској економској школи и пред студентима и новинарима критиковао америчку политику према Русији. У јеку кампање Трампове противкандидаткиње Хилари Клинтон да републикански кандидат „ради за Русе“ и да се они мешају у америчке изборе преко „свог“ кандидата, америчке обавештајне службе су потврдиле да су пратиле и проверавале Пејџове активности и контакте. Тада је из Трамповог кабинета речено да он није члан његовог изборног штаба и да немају контакте с њим, а сам Пејџ је демантовао да су га пратили и назвао ту кампању ловом на вештице.

„Односи Русије и САД су осуђени на пропаст уколико Трамп и његов руски колега Владимир Путин не успоставе односе који су базирани на поверењу”, рекао је недавно Пејџ у интервјуу за „Спутњик”, додавши да је све осуђено на пропаст уколико Трамп и Путин поверење не успеју да реализују на личном нивоу.

Зато руски аналитичари сматрају да Пејџова посета Москви значи да су САД заинтересоване за успостављање контаката и дијалога са Русијом и очекују да ће саветник новоизабраног председника у Москви „изнети Трампов став према Русији” и утврдити конкретне начине сарадње. Руски медији пишу да се веома ретко дешава да помоћници председника путују у неку земљу пре ступања на дужност и да се то обично догађа у ситуацији када су односи двеју земаља веома лоши и када је неопходно успоставити дијалог. Зато се долазак Пејџа сматра позитивним сигналом.

„Мислим да ће се он пре свега састати са старим пословним партнерима, акционарима ’Гаспрома’ и ’Росњефта’. Пејџ има и добре приватне односе са шефом ’Росњефта’ Игором Сечином и са руководством ’Гаспрома’. Стога, мислим да је у центру његове пажње управо сарадња са највећим руским компанијама”, сматра политички аналитичар Александар Кубишкин, професор на Санктпетербуршком државном универзитету.

Он је за „Спутњик” истакао да Пејџа сматра једним од најкомпетентнијих америчких стручњака за Русију.

gasprom

„Мислим да на тај начин САД ’испипавају терен’ и да је Пејџ дошао да види каква је ситуација у руском бизнису, економији и да успостави контакте”, каже Кубишкин и додаје да би после Пејџове посете Москви будућност руско-америчких односа могла да постане јаснија.

„Чини ми се да је ова посета доказ да Трамп има веома флексибилан приступ у успостављању билатералних односа. Подсетио бих да до марта ове године, када је Трамп именовао Пејџа за саветника, они уопште нису били у контакту. Стога, Пејџ није ’Трампов човек’, он је прагматичан стручњак, који би, према Трамповом мишљењу, могао да помогне новој администрацији у развоју односа са Москвом”, закључио је Кубишкин.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here