Насловна Политика Трамп сменио главну државну тужитељку САД

Трамп сменио главну државну тужитељку САД

0
ПОДИЈЕЛИ

Амерички председник Доналд Трамп сменио је главну државну тужитељку Сели Јејтс која се успротивила Трамповој антиимиграционој политици.

Јејтс која је била вршилац дужности главе државне тужитељке, која је на тој позицији остала као Обамин кадар док Конгрес не потврди именовање Џефа Сешонса, написала је писмо у којем као шефица свих државних тужилаца и челница америчког Министарства правосуђа објављује да институција коју води нема намеру да на судовима брани Трампову уредбу.

“Мој задатак је осигурати да ставови које заузимамо на судовима буду у складу с обавезом ове институције да увек тежи правди и брани оно што је исправно. У овом тренутку, нисам уверена да би одбрана извршне уредбе била у складу с мојом задатком, а нисам уверена ни да је ова извршна уредба законита. Док год ја вршим дужност главног државног тужиоца, Министарство правосуђа неће износити аргументе у одбрану извршне уредбе, осим или све док ја не будем уверена да је то примерено”, написала је Јејтс, исказујући тако отпор према председнику САД.

Уследио је експресан Трампов одговор, који је само неколико сати после донео одлуку о смени Јејтсове и постављању Дејна Боентеја за новог в.д. главног државног тужиоца.

У саопштењу које је Бела кућа тим поводом објавила, стоји да је Јејтс ‘издала министарство правосуђа’, а да демократе у Конгресу намерно отежавају с потврдом Сешонса како би опструирали Трампове политичке циљеве.

Нови в.д. државног тужиоца досад је био на функцији у савезној држави Вирџинији, и њега је поставио Барак Обама, али је одмах изјавио да не само да ће бранити Трампов указ, него да га је већ на својој претходној функцији почео спроводити.

Али, Трамп би се, ако Конгрес убрзо не потврди Сешонса, могао наћи у великом проблему због смене Јејтсове јер њен привремени наследник, за разлику од ње, нема овлашћење да потписује налогге налоге за праћење и прислушкивање људи које се сумњиче да су страни шпијуни.

Истовремено, “Њујорк тајмс” примећује да се гласање о Сешонсу полако претвара у конгресни референдум о контроверзној Трамповој уредби.

Недуго након смене Јејтсове, Бела кућа је објавила да је Трамп сменио и в.д. шефа имиграцијске и царинске службе Данијела Рагсдалеја и на његово место поставио Томаса Хомана. Разлози за ову одлуку нису објављени.

Трампова уредба којом се на 90 дана забрањује улазак у САД држављанима Ирака, Ирана, Јемена, Сирије, Судана, Либије и Сомалије изазвала је масовне протесте и осуде у САД и остатку света.

Амерички председник сматра да овом уредбом, као и истовремено уведеном забраном спровођења Програма САД за пријем избеглица на 120 дана, штити државу од могућих напада екстремиста.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here