Насловна Друштво Трамп шаље „федералце“ у Чикаго

Трамп шаље „федералце“ у Чикаго

0
ПОДИЈЕЛИ

Амерички председник Доналд Трамп је упозорио челнике Чикага да ће послати “федералце“ уколико не буду успели да смање ниво криминалитета у граду.

Престоница државе Илиноис већ годинама важи за “ратну зону“, а у јавности се уместо њеног имена често користи погрдни назив Чирак, чиме се алудира да у том граду има убистава и оружаних обрачуна као у Ираку.

“Ако град Чикаго не буде успео да спречи страшни покољ који се догађа, у 2017. години је било 228 пуцњава са 42 мртва што је повећање од 24 одсто у односу на прошлу годину, федералце ћу да пошаљем тамо“, написао је Трамп на Твитеру.

Ипак, он није тачно навео шта ће урадити, да ли ће спровести федерализацију локалне полиције, да ли ће послати јединице ФБИ или неке друге федералне агенције.

„Чикаго трибјун“ је у понедељак објавио фрапантан податак да је најмање 228 људи упуцано од почетка године у Чикагу, са најмање 42 смртна исхода.

Портпарол полиције у Чикагу Френк Ђанкамили је демантовао те информације, наводећи да су у јануару била 182 случаја пуцњаве, идентично као прошле године.

Чикашки медиј је, међутим, у одговору написао да је у јануару било око 50 убистава, највише у току једног месеца у последњих 16 година.

Са популацијом од око 2,7 милиона становника, у Чикагу се дешава више убистава него у било ком другом америчком граду.

Прошле године су убијена 762 човека, највише од 1996. године, а од тога је веома мали број случајева решен, најмање у целој Америци.

Раније овог месеца Трамп је навео да је у прошлој години била 4.331 жртва упуцавања, са 762 убиства, као и да челни људи Чикага морају да траже федералну помоћ, уколико нису у стању да сами реше проблеме у свом граду.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here