Насловна Политика Трамп потписао: САД се повлаче из ТПП-а

Трамп потписао: САД се повлаче из ТПП-а

1
ПОДИЈЕЛИ

Амерички предсједник Доналд Трамп потписао је данас уредбу о повлачењу Сједињених Америчких Држава из споразума о Транспацифичком партнерству (ТПП), јавља Ројтерс, а преноси Глас Америке.

О трговинском споразуму 12 земаља на ободу Тихог океана преговарало се од 2009. године, током мандата бившег предсједника Барака Обаме, али га Конгрес никада није ратификовао, због противљења или примједби бројних законодаваца. Договор је требало да обухвата трговину са Јапаном, Аустралијом, Новим Зеландом, Малезијом, Чилеом, Канадом, Мексиком и још четири земље.

ТПП би био највећи регионални трговински споразум у историји, зато што би обухватао готово 40 одсто свјетске економије и око трећину свјетске трговине.

Кина није учестовавала у преговорима али је, по свему судећи, спремна да искористи вакуум и склопи споразуме за земљама из југоисточне Азије које би биле дио ТПП-а, наводи Глас Америке.

Обама је, промовишући споразум прошле године рекао: „Не можемо да дозволимо земљама као што је Кина да утврђују правила глобалне економије. Ми би то требало да радимо.“

Међутим, Трамп, који је преузео положај прошлог петка, критиковао је глобализацију свјетске економије током предизборне кампање, наводећи да су амерички радници изгубили послове због трговинских споразума, с обзиром на то да су послодавци преселили производњу у иностранство у потрази за јефтинијом радном снагом.

Нови предсједник се заложио за билатералне договоре САД и појединачних земаља, које су пристале да буду дио ширег споразума.

ПОДИЈЕЛИ

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here