Насловна Политика Трамп оптужио муслимане у САД да не сарађују са властима

Трамп оптужио муслимане у САД да не сарађују са властима

0
ПОДИЈЕЛИ

Републикански кандидат на америчким председничким изборима Доналд Трамп оптужио је данас муслимане који живе у САД да не сарађују са властима и не пријављују сумњиве особе попут нападача на геј клуб у Орланду, који је убио 49 особа.

Кандидаткиња Демократске странке Хилари Клинтон поново је покренула питање лаког приступа ватреном оружју у САД, док је њен ривал критиковао муслиманску заједницу у земљи и ван ње, као што је чинио и после прошлогодишњих терористичких напада на Париз и пуцњаве у Сан Бернардину.

„Потребни су нам обавештајни центри, јер људи који живе у тим заједницама знају да ли постоји нешто сумњиво, али то не пријављују полицији, иако би то морали да учине“, рекао је Трамп у телефонском интервјуу за Си-Ен-Ен (ЦНН).

Он је додао да у САД живе хиљаде муслимана и да сваки од њих „у себи носи исту мржњу“, због чега власти морају да знају ко су они.

Милијардер је за телевизијску мрежу Еј-Би-Си (АБЦ) поновио да муслиманима из Сирије и других делова света „у којима се негује мржња“ треба забранити улазак у САД, алудирајући на америчко држављанство нападача на геј клуб Омара Матина.

Са друге стране, Хилари Клинтон оценила је да особе које живе попут „вукова самотњака“ често представљају скривену претњу по безбедност других, наводећи да је ватрено оружје у САД лако доступно.

„Треба поново увести забрану опасног оружја“, рекла је Клинтонова у телефонском разговору за телевизију Ен-Би-Си (НБЦ).

Амерички Конгрес је 1994. године усвојио десетогодишњу забрану производње и продаје појединих врста полуаутоматског оружја, али су производачи искористили бројне рупе у закону да би се оглушили о ту забрану која по истеку рока није обновљена.

Одговарајући на оптужбе Доналда Трампа да је одбијала да говори о радикалном исламу, Клинтонова је осудила екстремни исламизам, наводећи да нема проблем да каже шта мисли о томе, али да неће давати демагошке изјаве попут свог ривала и објавити рат целој једној религији.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here