Насловна Политика Трамп: Нисмо требали ићи у Ирак

Трамп: Нисмо требали ићи у Ирак

0
ПОДИЈЕЛИ

Ишли смо у Ирак, а није требало, изјавио је амерички предсједник Доналд Трамп, који је у интервуу за ЕјБиСи (ABC) говорио о свом плану да се ограничи улаз људи из појединих муслиманских земаља.

Трамп је одбацио тврдње да се ради о прогону муслимана, како га оптужују поједини медији и организације и објаснио:

„То није прогон муслимана, већ муслиманских земаља у којима се дешава страховит терор,“ казао је он и истакао да САД има довољно проблема и без доласка људи, који у многим случајевима желе страховита разарања, преноси „Танјуг“.

Подсјетимо, да је нови амерички предсједник изложен критици прије него што је ишта од својих ријечи спровео у дјело, у незапамћеном прогону медија и банкарских лобија у историји САД-а. Он је у предизборној кампањи а затим и на инаугурацији обећао да ће Америка и унутрашња политика, тј. обнова социјалних прилика просјечног човјека бити приоритет, а један од потеза јесте и контрола миграције.

Доналд Трамп је напоменуо да је Европа направила огромну грешку што је допустила милионима људи да дођу у Њемачку и друге земље.

„Све што треба да урадите је да погледате – то је катастрофа шта се тамо дешава,“ казао је он.

Он је раније изјавио и да је против затварања Гватанама јер, како је навео, такви људи не би требали бити пуштени на слободу, а осудио је и слање бивших затвореника на рехабилитацију, као што су послати у Црну Гору и Србију, казавши да су им сада блиски контакти и да су такви људи веома опасни. Амерички предсједник је на питање да ли је забринут да ће његов план разљутити муслимане широм свијета, одговорио да већ има довољно бијеса у свијету већ.

„Шта, мислите да ће ово да изазове још мало бијеса? Свијет је већ бијесно мјесто. Све се већ догодило. Ишли смо у Ирак, а није требало. Није требало да се извучемо као што јесмо. Свијет је у хаосу,“ казао је он.

Интересантно је ипак, да мигранти никада не иду ка богатим блискоисточним земљама, који су им географски ближе али и ближе религијом, језиком и културом, већ се притисак врши ка Европи и сада САД-у. Бивша државна секретарка Медлин Олбрајт изјавила је да ће у знак подршке муслиманима којима Трамп брани улазак прећи на ислам. С озбиром да је прошли амерички предсједник Барак Обама дошао на власт уз славље и одмах добио Нобелову награду, да би затим у два своја мандата иницирао чак седам ратова, можда су критике са којима се Трамп сусријеће добар знак да се мијења геополитичка ситуација у свијету.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here