Насловна Политика Трамп изричито против пријема Црне Горе у НАТО

Трамп изричито против пријема Црне Горе у НАТО

9
ПОДИЈЕЛИ

Пише: Александар Раковић

Иако је на основу претходних потеза Доналда Трампа и њему лојалних републиканских сенатора – да блокирају и одлажу усвајање Протокола о приступању Црне Горе НАТО пакту – јасно какав став амерички председник има о том питању, у јавности црногорских сецесиониста било је мишљења да би Трамп на концу могао да има разумевања за њихов насилнички захтев. Међутим, црногорски сепаратисти, а и њихове клинтонистичке мецене, грдно су се преварили.

Трамповој администрацији лојалан Брејтбарт – чији је власник Стив Бенон, главни стратег Трамповог кабинета – објавио је 7. децембра 2016. текст под насловом „Црногорски насртај за пријем у НАТО може довести до обрачуна Трампа и републиканаца у Конгресу“.

У тексту стоји да су сви сенатори демократа за пријем Црне Горе у НАТО пакт, а да међу републиканским сенаторима „опстају неслагања“ по том питању. Стога, пише аутор текста Нил Мекејб, може доћи до „непријатне ситуације“ између администрације Доналда Трампа и дела републиканских сенатора који подржавају пријем Црне Горе у НАТО пакт.

Будући да се у тексту јасно наглашава да може доћи до „обрачуна“ Трампа и дела републиканских сенатора који су за пријем Црне Горе у НАТО пакт, да је реч „обрачун“ издвојена у наслов текста, очито је да се ради о две супротстављене стране које имају изричита мишљења „за“ и „против“ пријема Црне Горе у НАТО пакт. Они, дакле, свој спор могу решити само „обрачуном“. Нечији мишићи ће бити јачи.

Трамп је показао како нема намеру да одустаје од својих ставова и одлука упркос великим противљењима која стижу из опозиције па чак каткад и из већинске странке. Њему блиски сенатори већ два месеца блокирају усвајање Протокола о приступању Црне Горе НАТО пакту и не тиче их се шта о томе мисле остаци клинтонистичког система.

Уколико се Сенат определи за непринципијелно прегласавање, Трамп би легитимном административном „председничком претњом“ могао да их обавести да је спреман да стави вето на њихову одлуку. Сенат би тада требало да промисли. Ако Сенат не уважи „председничку претњу“ и непринципијелним прегласавањем усвоји Протокол о пријему Црне Горе у НАТО пакт, Трамп би на то могао да стави председнички вето.

ПОДИЈЕЛИ

9 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Nemo Ma$a , ajde sidji sa murve obraza ti ; nije sve propalo , pusti politiku djavo je ponio, ajde sidji polako ,nemo noga slucajno da ti klizne , necemo uci ove godine ; mozda dogodine

  2. 0
    0

    He , he , a falš crnogorac ovđe kod nas na crnogorski śever nema murvi đaole , i ne śekiraj se za NATO to je gotova stvar , no tebe još nijesu obavjestili he , he ..

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here