Насловна Поглед Трамп да испуни обећање и покаже пријатељство према Србима

Трамп да испуни обећање и покаже пријатељство према Србима

5
ПОДИЈЕЛИ

Пише: Екатерина Блинова

Да би остао амерички предсједник Доналд Трамп мора да буде доследан ономе што је обећао током кампање и покаже, између осталог и знаке пријатељства према Србима, казао је за „Спутњик“ политички аналитичар и израелски публициста Авигдор Ескин. Он је навео да крајњи циљ Трампових противника није генерал Мајкл Флин већ предсједник лично.

Оставка генерала Мајкла Флина на мјесту савјетника националне одбране у кабинету Доналда Трампа подигријала је дебату међу политичким посматрачима. Он је дао оставку због контравезри насталих око око његових разговора са руским амбасадором у САД прије Трампове инаугурације. Флин је изјавио да потпредсједнику Мајку Пенсу није доставио све информације у вези његовог разговора са амбасадором.

Међутим, сматра Ескин, медијска кампања је почела неколико недјеља раније због његових веза са Русијом. Он је предвидио његову оставку дан прије него је објављена.

Трамп погријешио што је прихватио Флинову оставку

majkl flin

„Да, ово је мекартизам најгоре врсте,“ казао је Ескин за „Спутњик“ и додао: „чак се ни Џозеф Мекарти не би усудио да оде оволико далеко. Ради се о ратоборном, незнавеном америчком генералу, чији политички погледи кореспондирају са идеологијом бившег сенатора Џеса Хелмса и конгресмена Роберта Донана. Прочитајте књигу Мајкла Флина „Поље борбе: Како да побиједите у глобалном рату против радикалног ислама и њихових савезника“. Човјек би морао бити луд па да помисли да би овакав десничарски амерички патриота, какав је Флин, могао чак и теоретскибити повјереник било које стране државе. Он јесте одређене америчке интересе видио у стратешкој сарадњи са Русијом, али само ако би у томе нашао користи за САД,“ нагласио је изралески публициста.

Стога се поставља питање: зашто је Трамп одлучио да жртвује Флина? Зар не би било боље да је стао уз Флина? Да ли је његова одлука знак слабости?

„Да разјаснимо нешто: слободни медији и један дио обавјештајне зајднице у САД није био против Флина већ против Трампа лично. Чини се да је предсједник осјећао да нема избора“, казао је Ескин. Он је нагласио да је Трамп погријешио што је прихватио његову оставку.

„Попуштајући својим противницима и склањајући Флина предсједник Трамп је само повећао њихов апетит,“ казао је он.

Трамп да испуни предизборна обећања

tramp soros

Ескин је напоменуо да се Трамп и његова администрација суочавају са озбиљним противницима који су умрежени широм вашингтонске администрације.

„Он има шансу да превлада само ако форсира свој начин и што прије стекне велику подршку код куће и активну помоћ од својих правих савезника у свијету. Он мора да се држи својих обећања и да покаже пуно повјерење у свој тим,“ нагласио је политички аналитичар и појаснио:

„То значи да он мора да буде доследан и да барем да забрани Муслиманску браћу, буде строг према Саудијској Арабији барем онолико колико је према Ирану, да покаже знаке пријатељства према Србима као што је то сматрао током кампање, да започне заједничку анти-терористичку борбу са Русијим, Сиријом и Либијом, и да започне са пројектом реконструкције Либије; затим да помјери амбасаду САД у Јерусалим, достигне разумијевање са Русијом у сфери утицаја,“ објасио је Ескин. „Али, ако покуша да постане Џорџ Буш старији, политички неће преживјети.“

Ескин је навео да су оптужбе против Флина толико неозбиљне да се мора потражити други разлог његове оставке, као што су то борба између унутрашњих тајних служби и жеља неких лобиста да Русију представе као непријатеља како би оправдали раст војног буџета.

„Потпуно сам увјерен да ако Трамп не издржи ову ‘опсаду’ и почне да извлачи цигле из своје идеолошке творевине, неће задржати своју позицију предсједника,“ упозорио је Ексин за „Спутњик“.

Израелски публициста је убијеђен да ће његови политички противници чинити све да поткопају Трампа и његов кабинет.

Трамп ће успјети само ако испуни своја обећања

Шта би Трамп требао предузети у својој политичкој контраофанзиви?

„Предсједник Трамп би прво морао сазнати који људи стоје иза нелегалних цурења информација када је у питању разговор Флина са руским амбасадором. Неко је тајну информацију прослиједио новинарима. Ово је била огромна повреда закона. Зашто нема истраге? То би требао бити први потез,“ сматра Ескин, изражавајући наду да ће се Трамп држати свог слогана и учинити да Америка буде снажна, поштована и часна земља.

5 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Ko se Trampu nada, kramp mu može glave doći!
  Njemac je to!
  I kada bih mu sve vjerovao, ništa mu povjerovao ne bih!
  … Onome što je žene za ….

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here