Насловна Друштво Трајковић: Срби не могу без институционалне везе са Београдом

Трајковић: Срби не могу без институционалне везе са Београдом

0
ПОДИЈЕЛИ

Срби на Космету не могу да опстану без Србије и без инстутиционалне везе са Београдом, и то прије свега у областима здравства, образовања и социјалних давања, изјавила је предсједница НВО Европски покрет Срба Рада Трајковић.

trajković 

Коментаришући недавну изјаву лидера Прогресивно демократске странке и посланика у косовској скупштини Ненада Рашића да формирање Заједнице српских општина (ЗСО) може већ у априлу довести до краха српских институција на Космету, Трајковић је оцијенила да ЗСО тренутно види само као име, с обзиром да није познато шта та заједница суштински подразумијева.

– Битно је да Заједница у својој садржини нема интегрисање српских институција у косовски систем и да има за циљ опстанак српског становништва на овим просторима – оцијенила је Трајковић.

Она је додала да Срби у срединама у којима су опстали, морају имати право да одлучују о приватизацији имовине као и да је уређивање институционалног простора на Косову реалност.

– Та реалност не треба да подразумијева страхове, затвореност или нетранспарентност преговора између Београда и Приштине. Она прије свега треба да подразумијева јавност, да Срби знају о чему се ради. То подразумијева повлачење српских институција – казала је Трајковић.

Предсједница Европског покрета Срба је рекла да би ЗСО требало да буде заједница свих општина са српском већином, како оних јужно од Ибра, тако и оних на сјеверу, додајући да је „песимиста“ што се тиче демографске слике тих општина.

– На жалост, функционисање општина испод Ибра, управо због централних органа власти, у овом тренутку резултира тиме да су све те општине све мање српске. Све више постају општине гдје се повећава проценат Албанаца у структури становништва, али и у власништву над имовином. У том контексту треба пронаћи одговор за очување Косова и Метохије као мултиетничког друштва – казала је Трајковић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here