Насловна Мозаик Традиционални сабор код цркве Ружице на Сињајевини

Традиционални сабор код цркве Ружице на Сињајевини

1
ПОДИЈЕЛИ

Јуче је на Сињајевини, код цркве Ружице, одржан традицинални народни сабор, на којем је митрополит црногорско-приморски Амфилохије одржао бјеседу. Он је подсјетио да је једини прави пророк био пророк Илија, који је скоро 400 лажних пророка који су га окруживали надјачао својом истинском вјером и љубављу Божијом.

„Много је потребно да се прочује глас пророка Илије. Он је свједочио истину у јединога живога Бога, Творца неба и земље и у Његову правду, и то у вријеме када се умножило многобоштво, паганство безбожничко, и када су се умножили лажни пророци. За вријеме прирока Илије 400 лажних пророка а један пророк Божији, Илија“, казао је митрополит и истакао:

„Међутим јачи је онај ко је био један – али са Богом него њих 400 који су лажно живјели, мислили и проповједали и, лажно учили људе. Зато је Бог пророка Илију послушао а не ондашњега владара и његову Језавељу и не те лажне пророке.“

Данас је много више лажних пророка, људи се клањају човјеку, клањају се властодршцима

„Данас је много више лажних пророка,“ напоменуо је митрополит Амфилохије, „и овде код нас, и шире, умножило се многобоштво, умножило се паганство.

Људи се клањају а чему се клањају? Клањају се природи такозваној, клањају се својим страстима, гријесима, својим похотама, клањају се човјеку којем је дах у носу, човјеку без Бога, клањају се властодршцима. И ми овдје Црногорци, како нам је говорио чувени књижевик, много волимо властодршце па смо уз властодршце,“ казао је он и додао да треба „и њима да помогнмо да се врате Богу, истини Божијој и правди Божијој, јер то није само њихов гријех него и наш гријех“.

Владика је подсјетио да су Бјелопавлићи који су градили цркву за вријеме господара Црне Горе Николе I Богу клањали и једино томе Богу служили.

„Часни крст на цркви подигнут у част 53 Бјелопавлића који су ту крв своју пролили и своје кости уградили у ту светињу,“ казао је он и напоменуо да се сви они који се окупљају на Илиндан код цркве Ружице морају се вратити вјери пророка Илије и ићи путем правде Божије и истине.

„Правда Божија и истина је увијек побјеђивала моћнике и силнике овога свијета, кроз вјекове а и данас будите увјерени и ако вам се чини да су много моћни моћници овога свијета.

Много је била моћна и Отоманска империја, много су били моћни нацисти и фашисти, па и они који их наслеђују својим насиљем и тиранијом – и они су моћни данас; много су моћни они који су нас бомбардовали и 1941, 1943. и 1944. – они који су Подгорицу сравнили са земљом, а и моћни су били и они који су покренули братоубилачко крваво коло и мислило се никада неће проћи њихова моћ. Али, свака је сила до времена а Божија свевремена,“ напоменуо је митрополит и позвао све на помирење, братку љубав и разумјевање.

Ја кажем, бомбардујмо Америку свецима, ако је она нас осиромашеним уранијумом

„Тако и данашњи моћници који су нас јуче бомбардовали и на Мурино и на КиМ, и по Србији и Црној Гори, и у Даниловграду –  бомбе њихове су падале а никада у историји ни једна бомба није пала из Црне Горе ни на Рим, ни на Беч, Лондон и Њујорк, а само у 20 вијеку са тих простора бомбардовани смо непрекидно и уништавани до наших најновијих времена. А како ми враћамо?,“ упитао је владила и подсјетио да се некада народ питао да ли ће нас Америка спасити од титоиста и бољшевика, али да никада није очекивао да ће „та Америка и друге земље наставити то насиље против нас“.

„Ја кажем, бомбардујмо Америку свецима  – она је нас осиромашеним уранијумом, бомбама, отимањем КиМ, бомбардовањем и насиљем. Ја њима кажем: ‘ми вас бомбардујемо свецима а ви нас бомбама’,“ казао је он поводом његове недавне посјете Америци и свим нашим свецима чије мошти почивају на тлу Америке.

„И њих, и ове овдје који су слуге тих и таквих обезбожених властодржаца – и њих бомбардујмо молитвом, светошћу љубављу, призивом, на вјеру у једнога живога Бога, и пророка његовог светог Илију, који је служио правди Божији. Призивам на помирење братско, слогу и заједништво. Ми се надамо да ће свети пророк Илија да нам подари да отвори небеса,“ казао је митрополит у својој бесједи.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Требали сте нешто и о Вучићу, и овом најављеном дијалогу у вези Косова.
    Свима сте рекли у брк од Милошевића и Ђинђића и редом, па сте требали и њему.
    Али, да сачекамо..!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here