Насловна Мозаик Трачаре су здравије и срећније

Трачаре су здравије и срећније

0
ПОДИЈЕЛИ

tracare

У друштву/на послу важите за главну трачару (било да сте жена или мушкарац? Баш вас брига, битно је да ћете бити здрави и живети дуже!

Ако сте од оних људи који баш ништа не могу да задрже за себе и сачувају неку тајну (просто „излети“ из вас), можда нећете бити баш омиљени међу пријатељима/колегама, али је врло могуће да ћете бити здравији и живети дуже.

Људи који чувају тајне склонији су психолошким проблемима и физичком болу, показало је неколико спроведених студија, а истраживачи тврде и да се олакшање јавља онда када тајну обелоданимо.

Резултати истраживања професора Тома Фријинса у коме је учествовало 278 адолесцената, показали су да они које често називамо „људима од поверења“, односно они којима можемо да се поверимо јер знамо да ће чувати нашу тајну, често имају низак ниво самоконтроле, склони су депресији и усамљени су.

Када је учеснике старости од 13 до 18 година након шест месеци поново испитао, открио је да су се они који су у међувремену поверили некоме тајну психолошки боље осећали, док су они које је тајна и даље оптерећивала јер су је држали у себи имали веће психолошке проблеме.

Чување својих, али и туђих тајни лоше утиче не само на наше психолошко стање, већ и на физичко здравље.

У истраживању „Откривање личних тајни“ које је спровела професор Анита Кели са Универзитета Нотр Дам, резултати су показали да они који чувају тајне имају већи ризик од главобоља, вртоглавице и бола у леђима.

Када је реч о последицама на ментално здравље, Мишел Слепиан са Универзитета Стенфорд сматра да се људи који чувају тајну осећају оптерећено, потиштено, као и да они пролазе кроз исто искуство као они који су под неким физичким теретом.

„Што нас тајна више мучи, то јој више посвећујемо пажње и размишљамо о њој, а самим тим се све више осећамо као да смо под физичким теретом. Када покушавамо да потиснемо неку тајну, ментални процес у нашем мозгу натера нас да је се сетимо. Мозак функционише тако што тражи тачно оне мисли или тајне које желимо да потиснемо и враћа их у нашу свест“, објаснила је професорка психологије Лаура Смарт.

Што смо више под стресом да чувамо неку тајну, она нас све више оптерећује, док на крају не дођемо до ситуације да морамо некоме да се поверимо.

Ипак, добро размислите коме ћете шта да поверите!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here