Насловна Политика Тони Блер је ходајућа шала

Тони Блер је ходајућа шала

0
ПОДИЈЕЛИ

Бивши британски премијер Тони Блер могао би да буде смењен с места изасланика УН, САД, ЕУ и Русије за Блиски исток, пише Индепендент.

Britain Secret Trial

Према наводима британског медија, амерички званичници су Блера прогласили “ходајућом шалом“ и навели да Блер нема кредибилитет за обављање актуелне функције.

Квартет укључен у решавање спора између Израела и Палестине сматра да Блер не може да остане на функцији због својих амбиција да прошири пословне аранжмане, а уз то има и веома лоше односе с властима Палестине.

Позивајући се на добро упућене изворе, Индепендент наводи да би Блер ускоро могао да се састане са државним секретаром САД Џоном Керијем и шефицом дипломатије ЕУ Федериком Могерини, како би се решио његов статус.

“Он је био веома неуспешан у свом послу. Нема кредибилитет у том делу света“, изјава је неименованог дипломате коју је пренео Фајненшал тајмс.

Блер је наводно дошао у сукоб интереса пошто тесно сарађује са нафтном компанијом Петро Сауди, која је повезана са краљевском породицом у Саудијској Арабији, компанијом Џеј Пи Морган и Мубадалом, инвестиционим фондом из Абу Дабија.

Уз то, Блер је изгубио поверење власти у Палестини, пошто је подржао рат у Ираку, а прошле године је прихватио да саветује председника Египта Абдела Фатаха ел-Сисија.

Последњи преговори у којима је учествовао Квартет завршени су неуспешно 27. септембра 2013. године.

“Блер се трудио, али безуспешно. Искрено, када су трајали преговори у којима је учествовао Џон Кери, као да је Блер чекао да Кери буде у региону и да се истовремено појави у медијима. То је било, на неки начин, неприкладно“, навео је неименовани дипломата.

Сумњу у Блерове способности изнео је и Оливер Мајлс, бивши шеф департмана за Блиски исток и северну Африку у британском Министарству спољних послова.

“То је веома чудна одлука. Мислим да је то грешка, он је погрешан човек за то место. Тешко прихватам да га је британска влада подржала“, рекао је Мајлс.

Блер је на функцију изасланика изабран 2007. године, упркос почетним оштрим противљењима званичне Москве.

Блер је следеће године представио план за мир и остварење права Палестинаца, а 2009. године је рекао да би волео да види за преговарачким столом лидере Хамаса и Хезболаха, уз наводе да би решавање проблема у на Блиском истоку могао да буде лакши од онога који је постојао у Северној Ирској.

Палестинске власти су Блеров рад 2012. године дефинисали “бескорисним, бескорисним и бескорисним“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here