Насловна Друштво Томић: Акценат стављен на плаћање школарине, а знање постало споредно питање

Томић: Акценат стављен на плаћање школарине, а знање постало споредно питање

1
ПОДИЈЕЛИ

Образовање је један од кључних стубова развоја сваког друштва, али у Црној Гори оно и даље остаје ван системског фокуса, наводи у свом саопштењу члан Главног одбора Демократске Црне Горе Светлана Томић.

svetlana tomic

„Закони у овој области се често мијењају али без раније спроведене анализе или расправе  у законски прописаним условима чиме се ограничава транспарентност  и квалитет овог процеса. Такође се као недостатак појављују подзаконски акти који би ближе одређивали критеријуме и услове примјене закона.  Сходно постојећем стању и чињеници да је поглавље 26 (образовање и култура) привремено затворено закључује се  да власт има осјећај  да не треба да ради ништа како би се стање унаприједило„, истиче Томић.

Додаје, да систем образовања који тежи достизању високог квалитета уједно је и систем који је мотивисан да се стално преиспитује и усавршава.

Образовање је јако комплексна област у оквиру које се јављају најразличитији проблеми који потражују адекватно решење. Међутим оно што се  може навести као  један од битних  проблема у образовном систему Црне Горе јесте лоше нормирана законска одредба начина избора директора школа„, казала је Томић.  

Осврнула се и на образовни ситем  који, како сматра, продукује кадар који у великој мјери не може да нађе адекватна радна мјеста а то значи оно за шта су се школовали.

„Као последица јавља се незапосленост. Ми, Демократе истичемо да се изградња система образовања не може вршити независно од социјално контекста и да се морају утврдити разлози и одговорност за раскораке између понуде и потражње на тржишту квалификованог кадра, јер тај раскорак наноси велике социјалне губитке и отежава развој наше државе. Високо образовање се претвара у бизнис гдје се акценат ставља на плаћању школарине што доноси профит институцијама а знање постаје споредно питање„, закључила је Томић.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here