Насловна Насловна Тесла – највећи научник и проналазач српског народа

Тесла – највећи научник и проналазач српског народа

0
ПОДИЈЕЛИ

У Великој дворани Коларчеве задужбине у Београду синоћ је одржана свечана академија, поводом 160 година од рођења Николе Тесле, на којој је поручено да је Тесла највећи научник потекао из српског народа.

Владан Вукосављевић рекао је да је важно подсјетити да је Тесла један од највећих научника и проналазача свих времена, а „без сумње највећи научник и проналазач потекао из српског народа„.

Он је навео да су Волтер, Гете, Достојевски… поред тога што су свјетски великани, ипак и припадници појединих народа.

„Тесла, као и сваки велики човек који је обиљежио историју човјечанства јесте и дио човјечанства и заслужни заступник свих људи, али је припадник наше нације и зато ми са поносом истичемо да је он пример прегнућа и достигнућа нашег народа“, рекао је Вукосављевић.

Директор Музеја Николе Тесле Бранимир Јовановић истакао је да и данас, када обиљежавамо 160. годишњицу Теслиног рођења, не престајемо да откривамо сву ширину и дубину његовог дјела и његових мисли.

Како је рекао, савремени електроенергетски системи засновани на Теслиним проналасцима су најзначајнији део инфраструктуре сваке земље.

Теслин трансформатор је био и остао незаобилазна направа за лабораторијска испитивања, стварање плазми, ватрених лопти…“, нагласио је Јовановић.

Он је додао да је Тесла постао и нека врста легендарне личности популарне масовне глобалне културе и херој који је на чудан начин умио да рјешава проблеме свијета.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here