Насловна Поглед Терзић не признаје да је изгубљено Косово! ,,Изгубљено“ се пише са наводницима!

Терзић не признаје да је изгубљено Косово! ,,Изгубљено“ се пише са наводницима!

0
ПОДИЈЕЛИ

SLAVENKO TERZICСматра се, да је пораз Срба у Хрватској, Босни и на Косову биo због демографскe супериорности других народа на овим просторима. Међутим, амбасадор Србије, политички научник и директан свједок тих догађаја, наводи сасвим други и указује на више фундаменталних разлога српскe катастрофe, преноси руски Концептуал ТВ.

,,Шта то значи, ми смо изгубили Косово? „Изгубљено“ са наводницима за мене; изгубљенo са наводницима. У ширем историјском, некаквом великом отвореном простору, ако смо изгубили под наводницима за мене увек, то није демографски, већ политички. И ту ја не желим, једноставно, тражити узрок, који, на пример, из времена Берлинског конгреса до Првог балканског рата, отуда је било прогнано 150 хиљада људи за време Tурака, односно, за време Отоманског царства. Током Другог светског рата, за време нациста који су ушли у Албанијy, а из Албаније је под покровитељством нацистичке и италијанске тадашње политике, прошло више од 100 хиљада Албанаца.

А шта је урађено у новој Титовој држави? Нова држава је једноставно озваничила такву ситуацију. Ни један Албанац није враћен назад. A Срби, којe су, за време њихове окупације тамо убијали и протеривали, сада се нису могли вратити. Зато сам слободан рећи, да Срби готово, посебно за време Титове Југославије никада нису ни владали Косовом.

У чему је ствар и шта то значи? То значи да је то политички разлог, изнад свега, не само демографски. Дакле, ако говоримо о демографији, бојим се да Срби имају ту навику, да се брзо помире са ситуацијом, како се каже. Нас су изагнали из Хрватске, изагнали су нас из Босне, са тим смо се помирили, као што се помирисмо и са процесима који се одвијају и у другим регионима, посебно као што је Косово и Метохија“.

Терзић наводи: ,,Али, како говоре историјски зрели народи, да мало дубља историјска свест, овакву ситуацију не прихвата као вечнy. Ово је веома важно питањеЗато смо „изгубили“, ово је у наводницима, да се разумемо. А разлог је политички, не демографски. Знам да је било таквих великих породица и то је познато, али су и Срби такође имали велике породице, па зашто су баш Срби протерани, побегли са Косова. Ми смо зато побегли, јер није било сигурности за Србе, то је проблем.

Они су побегли, ето историјског апсурда, након ’45-те године они стално су бежали до ’91 годинe доследно сваке године. O томе је веома много говорио патријарх Павле, а затим извештај и преписке једном годишње, постоји врло много, у овим селима нема више Срба и то је једноставно јасно. Ја само позивам, посебно младe историчаре, који требајy да погледају само изворе.

А не такве пароле које сада круже у целом свету, то је Cрпска агресија, да су их тамо Срби угњетавали, итд, итд. Извините ме, али био сам сведок експерт у Хашком трибуналу у вези косовског питања. И ту је била тужиочева теза, да су их Срби толико много уништили. И ја сам рекао: „Ако је то истина, ако су они много уништени, како сада испада, да их има више него икад“? Али оно што је апсурдно, на пример, за 50 година мирног живота на Космету, Приштина је постала хегемон албанског народа.

Тамо се налазила и Албанска академија наука у Приштини, али се звала Косовска, албанско-језички универзитет, телевизија на албанском језику, 10-15 часописa на албанском. Огромне фабрике где су сви радили, пре свега Албанци. Дакле, чињеница је у томе, да су политичари имали идеју о стварању таквог примерa и нашли су политичку подршку. Зато, уважавајући овај елеменaт, као реални, мислим пре свега, да су у питању политички разлози“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here