Насловна Друштво Терористи у Сирији користили хемијско оружје

Терористи у Сирији користили хемијско оружје

0
ПОДИЈЕЛИ

Сиријска влада предала је представницима међународне мисије Организације за забрану хемијског оружја доказе да су милитанти користили хемијски гас иперит, саопштио је портпарол сиријског националног органа за спровођење Конвенције о забрани хемијског оружја Самер Абас.

„Представили смо мисији све документе, који су проверени и прихваћени. Мисија ће поново доћи у Сирију да прикупи узорке које ће касније анализирати“, рекао је Абас.

Ради се о узорцима које су прикупили стручњаци Министарства одбране Русије а који сведоче да је 31. октобра 2016. године у селу Марет Ум Хауш у области Африн провинције Алеп коришћена минобацачка граната калибра 240 милиметара испуњена иперитом, објаснио је представник сиријског органа.

Мисија је усвојила само материјалне доказе за организацију истраживања, а материјални докази (узорци), пломбирани су и остављени на чување Сиријцима до разрешења финансијских тешкоћа за испоруку чартер летом у Хаг. Процењено време за испоруку узорака је јануар 2017.

Мисија је радила на званични захтев сиријске владе од 12. децембра у Дамаску. У њеном саставу налазе се инспектори из САД, Велике Британије, Аустралије, Словачке и Словеније. Представници мисије након предаје доказа нису давали коментаре.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here