Насловна Политика Терористи постају хероји младих

Терористи постају хероји младих

0
ПОДИЈЕЛИ

Страх од радикализације у сиромашним предграђима француских градова, насељених углавном емигрантима, појачана је после недавних терористичких напада у Паризу.

siptaski-teroristi

Према извештају агенције АФП, која је пренела разговор са председником локалног фудбалског клуба из предграђа Лиона Мухамедом Тријом, он је био запањен реаговањем тинејџера из клуба на вести о террористичком нападу на редакцију листа „Шарли Ебдо“ у којем је усмрћено 12 особа.

„Они се диве тим момцима (терористима)“, рекао је председник клуба додајући да је убиство укупно 17 недужних цивила у нападима у Паризу, у очима тих дечака – чин храбрости.

Лионско предграђе је једно од француских блокова са високим зградама одакле је кренула насилна побуна емиграната 2005. године, након што је полицајац убио једног досељеника.

Агенција наводи да су предграђа великих градова синоним за неуспех интеграције у Француској и да у њима стасавају генерације са осећајем напуштености и изолације.

Током одавања поште минутом ћутања страдалима у терористичким нападима, у школама широм Француске забележено је око 200 инцидената, које су изазвали ученици који нису желели да покажу поштовање за убијене грађане.

Браћа Куаши који су извршили напад на „Шарли Ебдо“ радикализовали су своје ставове током боравка у затвору, сматрају социолози, који су упозорили да не треба изводити исхитрене закључке само на основу тога где је неко одрастао.

Социолог са универзитета у Нанту Рено Епстејн, оценио је да су предграђа „микрокосмос много ширег проблема, укључујући етничку дискриминацију“.

После нереда 2005. године, француске владе уложиле су милијарде евра како би подстакле развој предграђа и отвориле нова радна места, али према речима Трија: „Наливање тона бетона није довољно, потребан је људски додир“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here