Насловна Политика Терористе шаљу комшији у двориште

Терористе шаљу комшији у двориште

4
ПОДИЈЕЛИ

Македонске војне и полицијске безбедносне службе су у стању појачане приправности због учесталих обавештајних информација да се у северним и западним пограничним регионима земље могу очекивати терористичке акције, пише скопски добро обавештени портал Ћирилица.

teroristi

У вези са мотивима могућих терористичких напада постоји неколико претпоставки. Једна је да део милитантних структура на Косову и Македонији жели освету за акцију у Куманову, у којој је најмање 10 њихових припадника убијено.

Други мотив је да се елиминишу опасни сведоци који могу да обезбеде кључне доказе против бивших лидера ОВК, који се сада налазе на високим политичким позицијама у косовским институцијама.

Трећа и најопаснија претпоставка је да су најављене паравојне активности у Македонији део ширег плана радикалних милитаната Исламске државе чија су мета сада постале земље бивше Југославије, али и Европа.

Имајући у виду ту најопаснију претњу, стручњаци упозоравају да Србији, Црној Гори, БиХ и Македонији недостаје заједничко тело које би пратило деловање потенцијалних екстремиста, што сада није случај.

Тако је, на пример, црногорска полиција протерала крајем прошле недеље четворицу вехабија од којих двојицу у Србију. Тамошњи медији преносе да је реч о превентивним мерама за спречавање терористичких напада и регрутовања црногорских држављана за одлазак на страна ратишта. Идентитет протераних вехабија из Црне Горе није саопштен.

Нису имали лична документа нити пријављен боравак, па су после безбедносних провера протерани.

Милан Мијалковски, професор у пензији са Факултета безбедности, сматра да треба да постоји тело које би било центар где ће се дневно размењивати оперативна сазнања о џихадистима, њиховом кретању, њиховим намерама.

У том случају неће се догодити ово што се десило сада у Црној Гори – ухапсили, па протерали. Његовим протеривањем у другу државу проблем није решен, он је награђен и сада тамо наставља оно што је циљао„, каже Мијалковски.

Као могуће локације за терористичке акције у Македонији помињу се липковско-кумановски крај, а указује се и на сумњиво кретање у рејону изолованог пограничног села Танушевци на граници с Косовом, одакле су почели први напади албанске паравојске током оружаног сукоба с македонским снагама безбедности 2001. године.

Према обавештајним подацима, око села Липково и Танушевци уочено је учестало кретање наоружаних паравојних група, а спомиње се да тамо функционишу и прави војни кампови у којима милитанти бораве и одржавају обуку.

У Македонији наводе да су због опасности од избијања нових сукоба близу границе припадници специјалних снага Србије распоређени дуж јужне српске границе.

Неки ранији случајеви с ових простора показују да се за врбовање особа за одлазак на ратишта у Сирију користе и легално регистрована удружења која организују предавања, трибине и семинаре. Новац се прикупља међу истомишљеницима у земљи и иностранству.

Милан Мијалковски каже да је чињеница да они немају никакав проблем с финансирањем.

Они крену у Турску, тамо постоји пункт који их прихвата и обезбеђује до сиријске границе, значи функционише, за све то треба новац„, каже Мијалковски.

До сада је више од 30 српских држављана отпутовало у Сирију или Ирак како би се придружили терористичким групама, подаци су српске полиције. Списак српских држављана на ратиштима у Сирији и Ираку није потпун јер се процењује да су многи отпутовали из других земаља где су били на привременом раду или школовању.

У МУП-у кажу да до ратишта стижу или копненим путем преко Бугарске и Турске, или авионом до Истанбула, а у једном случају и преко Египта.

Од прошле године у кривични закон Србије уведена су два нова кривична дела – учествовање у рату у страној држави и организовање учествовања у рату у страној држави. За та дела запрећене су казне од шест месеци до 10 година затвора.

Пред Специјалним судом у току је поступак против пет особа оптужених за терористичко удруживање.

 

4 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Mislim da je veoma glupo insistiranje na djelovanju ISIL-a u državama bivše Jugoslavije. Albanski teroristi su nešto posebno i sa posebnim interesima koji se ni najmanje ne podudaraju sa ISIL-om. Onomad je crnogorska policija uhvatila četvoricu vehabija sa skraćenim pantalonama, kapicama i bradama i načisto se stravila jer je pomislila da su teroristi ISIL-a! Kažu jedino nijesu imali lična dokumenta u šta čisto sumnjam jer danas ni dijete ne ide neđe dalje bez lične karte. Ovaj Mijalkovski se isto tako prepao što su oni poslije policijske provjere vraćeni u Srbiju. Pa valjda ne misli da policija ima pravo da nekog ,ma kojiko bio sumnjiv, bez ikakvih dokaza može držat neodređeno vrijeme u zatvoru? Očigledno je da je neke nacional-šoviniste uhvatila čista paranoja pa ne reaguju razumom no svojim primitivnim instiktima!
  Priča o ISIL-u očigledno služi kao ventil svojih ličnih nacionalnih frustracija i nezadovoljstva time što nemoš da sa onima koje ne voliš iz raznih razloga da radiš šta ti je ćef!

 2. 0
  0

  Naravno da je nekima ovdje „glupo“ insistiranje na ISIL-u jer su njegovi „diskretni“ simpatizeri, takvima odgovara relativizacija istine, na koju se tako često nominalno, a zapravo lažno vole pozivati!

  • 0
   0

   Kad je tako kako ti kažeš da te pitam: jesi li uopšte vidio živog pripadnika ISILA neđe na ovim prostorima? A opet, četnika ima da ih metlom brišeš! Dakle, za CG ste vi milion puta realnija i stvarna opasnost jer nema dana da na neki način ne podrivate Crnu Goru! Vaša mržnja prema državi Crnoj Gori je realna i opipljiva! ISIL je daleko a vi ste tu!

 3. 0
  0

  Zadivljen sam, kako logičkim, tako i etičkim, a iznad svega faktografskim kvalitetom Vaše argumentacije! Svaka čast, oprostite mi što sam poremetio „dubinu“ Vašeg promišljanja!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here