Насловна Мозаик Тениски стручњаци процијенили: Ђоковић је најближи савршеном играчу

Тениски стручњаци процијенили: Ђоковић је најближи савршеном играчу

0
ПОДИЈЕЛИ

Од 2011. године, Новаку Ђоковићу нема равног. Ако неко покуша да нађе бољег, нека само погледа статистику и одмах ће све да буде јасно. Тридесет једна титула, од тога седам освојених гренд слемова, 15 мастерса, уз проценат добијених мечева 88.78 %, без премца га стављају за копље испред Рафаела Надала (22 титуле, 5 гренд слемова, девет мастерса 85.51 % победа од 2011. године).

novak-djokovic-kisses-the-wimbledon-tropy

О његовој доминацији дискутовали су некадашњи врхунски играчи Бред Гилберт и Тод Мартин, који је сарађивао са свјетским бројем један током 2010. године. Сложни су да Новакову доминацију нико неће угрозити у наредне три године.

У периоду када је Тод Мартин сарађивао са Новаком, свјетски број један имао је доста проблема са почетним ударцем, али и дисањем.

„Тада још није направио велики резултат као остали великани. Од тада је сазрео и изгледа одлично организован. Почео је више да вјерује у себе и схватио је да му не треба перфектно дисање да би побиједио ривала са друге стране мреже“, објашњава Мартин.

„Када гледам Новака као да гледам унапређену верзију Андреа Агасија. Ђоковић је бржи и има бољу дефанзиву од Агасија. Доминираће у наредне двије или три године“, каже Гилберт.

Такође, за мање од четири недјеље Ноле ће да престигне Рафаела Надала по броју седмица проведених на врху АТП листе. Некадашњи Новаков тренер који је са њим радио на сервису Тод Мартин, изнио је занимљиву теорију.

„Дјелује ми као да смо у једног генерацији видјели различите ере тениса. Роџер је доминирао и дјеловало је као да га нико никада неће стићи. Онда га је неко стигао и престигао. Рафа је био бољи од Роџера неколико година. Али, у протекле четири године Новак је најбољи играч“, описао је Мартин.

Он је још додао да је Новаков тенис нешто најближе савршенству. Сматра да је  Роџер Федерер био спектакуларан, али он игра бекхенд једном руком.

„Србин може да заврши поен са обје руке у сваком тренутку. Свакако је поправио и игру на мрежи. Чак и када не доминира, особи која гледа са стране изгледа као да је супериоран и у томе је разлика“, закључује Мартин.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here