Насловна Политика Телеком и Маровић први на листи

Телеком и Маровић први на листи

0
ПОДИЈЕЛИ

Главни специјални тужилац Миливоје Катнић већ се упознао са предметима за које је јавност заинтересована, попут случаја Телеком и тајног рачуна породице Светозара Маровића. Катнић је телевизији Вијести казао да ће и у овим случајевима поступати искључиво у складу са законом.

svetozar-marovic

Већ сам се упознао са свим предметима који се налазе у раду Специјалног државног тужилаштва, између осталог и са овим предметима. Свјестан сам да је јавност посебно заинтересована за ове предмете. Међутим, морам да напоменем да Специјално државно тужилаштво и ја као руководилац тог тужилаштва нећемо рјешавати премете да бисмо на тај начин задовољили пажњу јавности, односно прохтјеве неких који су заинтересовани за ове или неке друге предмете, већ ће и они бити рјешавани у складу са законом, имајући у виду рокове и одлуке овог тужилаштва да се рјешавају предмети организованог криминала а посебно високе корупције“,  рекао је Катнић.

Он је прецизирао и на који начин ће организовати рад Специјалног државног тужилаштва и шта ће бити приоритети у раду.

Специјално државно тужилаштво ће поступати по Закону о специјалном тужилаштву, а у њему постоје одредбе које говоре на којим основама је организовано и основано Специјално тужилаштво. У тим одредбама је предвиђено и поступање и оптимални рокови за рјешавање предмета и доношење одлука од стране овог тужилаштва. У том правцу ћу ја као руководилац Специјалног државног тужилаштва инисистирати да се предмети рјешавају у роковима и неће бити одуговлачења у раду. Када је о приоритетима ријеч, ово тужилаштво ће радити на предметима организованог криминала и корупције, посебно корупције на високом нивоу„, казао је Катнић.

На питање да ли је предност или мана то што у свом тиму нема само тужиоце, већ и судије и адвокате Катнић је казао да су у питању професионалци и да очекује добре резултате.

Први пут у једном органу, посебно оваквом као што је Специјално тужилаштво, поред тужилаца изабрани су кандидати који су претходно били адвокати или судије. Мислим да су они изабрани на ове функције, због тога што их је препоручио рад. Ријеч је о изузетним професионалцима и, оно што је важно јесте да ће они у свом раду постићи резултате једино упорним и колективним радом, на чему ћу посебно инсистирати„, навео је Катнић.

На питање како гледа на то што већина ратних злочина до сада није расвијетљена или су оптужнице пале, Катнић одговара да је Врховно државно тужилаштво и тужилаштво као јединствен и самосталан орган донијело стратегију за рјешавање ратних злочина, односно за откривање починилаца ових кривичних дјела.

„Стоји чињеница да предмети који су били у раду и који су процесуирани нијесу задовољили на начин како је претпостављало Специјално државно тужилаштво. То је било и очекивано јер специјализација за рад у оваквим предметима била је у надлежности војних судова и тужилаштва гдје су били тужиоци и судије специјализовани за рад у овим предметима. Ова стратегија ће свакако учинити да се ти предмети односно евентуални починиоци ових кривичних дјела открију и процесуирају„, казао је Катнић.

 Осврнуо  се и на то што га је дио јавности повезивао са ратним злочинима.

Могу рећи да су покушали да ме повежу са овим кривичним дјелима. Међутим, ти покушаји су били прије мог избора на функцију руководиоца Специјалног тужилаштва и кредибилитет тих покушаја је тим потврђен, поручио је он.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here