Насловна Мозаик Тексас под водом, обала опустошена и биће још горе

Тексас под водом, обала опустошена и биће још горе

0
ПОДИЈЕЛИ

Тропска олуја „Харви“ опустошила приобални део Тексаса. Гувернер те америчке савезне државе каже: „Стање је тешко, али биће још горе.“

Харви“ је до сада усмртио најмање три особе, евакуисано је најмање 2.000 људи, више стотина је без струје, а обилне кише пале су и у унутрашњости земље. Поплављен је и Хјустон. У помоћ стиже и америчка Национална гарда.

Би-Би-Си наводи и да је према неким наводима број жртава порастао на пет, али званичници то још није потврђено.

teksas.jpg2  409x273 Тексас под водом, обала опустошена и биће још горе

За спашавање становника из поплављених кућа ангажовано је 40 чамаца, а у акцијама спашавања учествује 3.000 припадника Националне гарде, 500 возила и 14 авиона, рекао је гувернер Тексаса Грег Абот.

Тренутно је око 250 путева у Тексасу непроходно. Међународни аеродром „Џорџ Буш“ у Хјустону отказао је све комерцијалне летове након што су поплављени приступни путеви, а затворен је и аеродром Хоби јер су његове писте под водом, чиме је додатно изолован овај четврти по величини град у Америци.

Аутобуски саобраћај у Хјустону привремено је обустављен, улице су претворене у бујице, а следеће седмице неће радити ни школе.

Гувернер Тексаса каже да би штета од поплава могла да буде више милијарди долара.

Власти у Даласу отвориле су градски конгресни центар који може да прими око 5.000 људи који су евакуисани из јужних делова Тексаса.

Лука Тексас Ситија затворена је у петак, а бродовима и даље није дозвољено да улазе и излазе кроз навигациони канал, преноси Глас Америке.

teksas.jpg 1 409x270 Тексас под водом, обала опустошена и биће још горе

Обилне падавине најављене су и за наредних неколико дана. У неким деловима Хјустона очекује се чак 1.270 милиметара кише, што би биле рекордне падавине за Тексас, саопштила је америчка Национална метеоролошка служба, преноси АП. Такође је издато упозорење због поплава у којем се наводи да ће се „катастрофалне поплаве у Хјустону погоршати те да би могле да буду историјски велике“.

Бела кућа је саопштила да ће амерички председник Доналд Трамп посетити у уторак Тексас.

(Танјуг, Б92)

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here