Насловна Политика Танасковић: Улазак Косова* у Унеско би имао несагледиве последице

Танасковић: Улазак Косова* у Унеско би имао несагледиве последице

0
ПОДИЈЕЛИ

Амбасадор Србије при Унеско Дарко Танасковић упозорио је да би уколико би Косово* којим случајем постало чланица Унеска то имало несагледиве последице по српски идентитет и културно наслеђе у покрајини јер би се у том случају, у документима ове организације, наши средњевјековни споменици, цркве и манастири, водили као културна добра на територији „државе Косово“, а не више Србије, преноси „Танјуг“.

Он објашњава да то не би аутоматски значило промјену власништва над предметним културним добрима, као ни њихово проглашавање албанским у културноисторијском смислу, али би почела нова фаза планског „контекстуалног притиска“ на српско културно и духовно насљеђе, и саме темеље српског идентитета, са несагледивим последицама.

Одговарајући на питање да ли је могуће да српска културна баштина на Космету добије екстериторијалност, Танасковић је истакао да зна да је било идеја да се статус наше културне баштине на КиМ функционално и трајно ријеши увођењем неког вида екстериторијалности, по моделу Атоса и да су појединци чак помињали и Јерусалим, Ватикан, али да за то нема реалних услова.

„Мислим да за то нема реалних услова, јер би свако такво решење као премису подразумевало постојање независне државе ‘Косово’, у чијим оквирима би екстериторијалност била успостављена, билатерално договорена, а међународно гарантована,“ рекао је он. За Србију је, независност „Косова“ неприхватљива и она с њим не може улазити ни у какве међудржавне аранжмане, нагласио је Танасковић, а пренио „Танјуг“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here