Насловна Политика Танок: Афера Снимак се не помиње у нацрту извјештаја

Танок: Афера Снимак се не помиње у нацрту извјештаја

0
ПОДИЈЕЛИ

carls tanok

Чарлс Танок, стални извјестилац Европског парламента за Црну Гору, саопштио је да се афера Снимак не налази у нацрту извјештаја, али да је сигуран да ће бити амандмана, преноси агенција Мина.

Представници Демократске партије социјалиста тврде да се афера Снимак неће наћи у наредном извјештају Танока, док у опозицији вјерују да ће она бити поменута у том документу.

,,То није у мом првом нацрту, али сам прихватио неке савјете, разговарао сам данас са више људи, укључујући амбасадора једне од земаља чланица. Сигуран сам да ће бити амандмана и разматрам и свој амандман“, саопштио је Танок новинарима.

Он је изјавио да ће видјети шта је Европска комисија навела у извјештају: ,,Тако да претпостављам да ће нешто бити у извјештају, али у овом тенутку, у првом нацрту, није ту“.

Танок је изјавио да се нада да ће поглавља 23 и 24 бити отворена до краја године.

,,Јер, питања организованог криминала, борбе против корупције и прања новца, избор новог тужиоца, што ће бити тешко, јер захтјева двотрећинску већину у парламенту, су кључна питања за Европски парламент, Комисију и Савјет, као и за земље чланице, гдје је репутација региона, нажалост, још таква да има још доста проблема и изазова“, саопштио је Танок.

Према ријечима Танока, Црна Гора остаје добра прича.

Он је навео да је данас разговарао са саговорницима и о интеграцијама у НАТО, уз Европску унију, јер долази до преклапања у неким областима. ,,Највјероватније ћете се прије придружити Алијанси, него ЕУ“.

Танок је појаснио да ће то бити последњи извјештај Парламенту, прије европских избора 22. маја.

,,Послије тога, биће нови Парламент, Комисија, и састав ће бити другачији, биће више евроскептичних партија, више одбојности према проширењу на западни Балкан и хоћу да овај извјештај буде избалансиран“, поручио је он.

Европски парламент се, како је рекао, послије марта практично затвара због изборне кампање.

Он је рекао да је данас разговарао са члановима парламента из владајућих странака и опозиције и сусрео се са различитим виђењима.

,,Разговарали смо о Снимку, питању НАТО-а, организованог криминала и боље сам информисан него кад сам дошао. Нећу отићи са негативним утисцима о вашој земљи, она остаје добра прича на западном Балкану“, поручио је Танок.

Он је рекао да се у разговорима поменуо проблем Македоније, Босне и Херцеговине, питања у Албанији. ,,Има доста проблема у региону, наравно ниједна земља није савршена, моја земља није савршена, свака има проблема, али Црна Гора остаје водећа држава, једина која је у преговорима за чланство и у том смислу, можете бити поносни након седам година од независности“.

,,Да сте ме прије осам година питали хоће ли Црна Гора успјети сама, као самостална земља, да постигне оволико, био бих скептичан. Али се показало да не бих био у праву и драго ми је што је тако“, закључио је Танок.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here