Насловна Друштво Танасковић: Пријем Косова* у УНЕСКО „врућа“ тема

Танасковић: Пријем Косова* у УНЕСКО „врућа“ тема

0
ПОДИЈЕЛИ
УНЕСКО

Амбасадор Србије при УНЕСКО Дарко Танасковић оценио је да би евентуална обнова захтева за пријем Косова* у ту агенцију УН значила отварање још једне „вруће“ теме. Он је за „Вечерње новости“ рекао да нема никаких сазнања о конкретним припремама за покретања иницијативе Приштине да ће Косово* обновити захтев за пријем у УНЕСКО.

Танасковић каже да времена за то формално још има, али све мање с обзиром на то да би у случају Косова морала постојати широка и интензивна дипломатска кампања и превазилажење низа процедуралних препрека.

Према његовим речима, Косово* се не може непосредно обратити Унеску са захтевом за пријем, већ посредством неке друге државе, а као нечланици потребна му је двотрећинска већина гласова на Генералној конференцији те организације.

„Све то заједно са преовлађујућим нерасположењем у Унеску према отварању још једне ‘вруће’ теме у ситуацији у којој се организација суочава са великим проблемима, а предстоји и избор новог генералног директора, док је свет у превирању и престројавању, а Приштину потреса озбиљна политичка криза, све поменуто и понешто непоменуто не иде на руку подносиоцима захтева ‘Косова’ за пријему у Унеско“, истакао је Танасковић.

Он је казао да изгледи Србије да спречи покушај учлањења Косова у Унеско не би били мањи него 2015. године.

„Напротив, хипотетички посматано, исход и вероватно и овога пута био неизвестан, а резултат изјашњавања држава чланица Унеска исказао би се сразмерно тесним скором“, оценио је Танасковић.

Косово* – привремено окупирана територија Републике Србије

Извор: Агенције 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here