Насловна Политика Тако је говорио Мило: Уједињење 1918. израз вјековне тежње нашег народа

Тако је говорио Мило: Уједињење 1918. израз вјековне тежње нашег народа

За Ђукановића је био кратак пут од „вазда 1918.“ до „никад више 1918.“

4
Milo
Мило Ђукановић са присталицама

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић познат је по камелеонској политици, односно честој промјени магистралних политичких праваца, а потврда тога јесте и његов однос према заједничкој држави.

Тако сада кличе „никад више 1918.“, а донедавно је хвалио уједињење у заједничку државу као израз вјековне тежње нашег народа.

Да би указали каква је Ђукановићева политичка доследност, подсјећамо на Ђукановићеве ријечи од 21. новембра 1989. године, које је пренијела тадашња „Побједа“.

Лично сматрам да је 1. децембар 1918. године значајан датум у нашој историји зато што је тада коначно реализована вјековна тежња југословенских народа за формирањем заједничке државе. Без обзира на друштвено уређење краљевине СХС, увјерен сам да је њено конституисање било важна претпоставка настанку социјалистичке Југославије. Утолико и 1. децембар сматрам значајним датумом. Но, морам рећи да овакво моје мишљење није нити ново, нити оригинално. Календаром обиљежавања годишњица значајних датума и личности, утврђеним у Савезној конференцији ССРНЈ, предвиђено је да 1. децембар буде један од тих датума који заслужује југословенско обиљежје. То је и реализовано прошле године, поводом обиљежавања 70-годишњице 1. децембра 1918. године. Не видим ни данас шта ту има спорно. Биће да је прије споран ниво демократске културе, који је, нажалост, одомаћен у јавном комуницирању у Југославији“, истакао је тада Ђукановић.

Дакле, за Ђукановића је био кратак пут од „вазда 1918.“ до „никад више 1918.“

4 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  … Zbilja, zna li on, sjeća li se, kakav je dobar Srbin iz Crne Gore jednom bio!?
  Ako ga neđe sretam, propuštiti neću da ga pitam da mi po duši kaže, e, koji mu se Mili miliji!
  I neće mene ni jedan odgovor da iznenadi, sve i da mu je milili oni Milo, prije nego je sklopio dogovor sa Onim čije se ime ne pominje!
  Ne mene …
  Nečastivi iz Katunske, on je spreman na svaki odgovor.
  … Koji je sebe jednom prodao!!!
  A da je bio dobar Srbin, bio je.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here