Насловна Политика Тајни документи: како је Маргарет Тачер зарадила на рату у Заливу

Тајни документи: како је Маргарет Тачер зарадила на рату у Заливу

0
ПОДИЈЕЛИ

Влада бивше британске премијерке Маргарет Тачер тзв. Челичне лејди, искористила је ирачку инвазију на Кувајт као „изузетну прилику“ да продаје оружје у Заливу, пише “Гардијан”, преноси б92.

Тајни документи које је објавила Национална Архива Британије откривају како су уочи избијања заливског рата 1990. године, министри и државни службеници журили да осигурају да британски произвођачи оружја могу да искористе предвиђени пораст за потражњом војног наоружања.

Како преноси “Гардијан”, документа укључују повјерљиве извештаје Алана Кларка, тадашњег министра у одјељењу за набавке, одбрану и трговину, које је слао Маргарет Тачер, док је обилазио Заливске земље уочи рата.

У писму означеном као „тајна“, написаном 19. августа 1990. године, неколико дана након што су снаге Садама Хусеина напале Кувајт, Кларк је написао приватни извештај Маргарет Тачер, у којем је описао очекиван одговор САД и њених савезника као „јединствену прилику“ за организацију за одбрамбене извозне услуге, пише Гардијан.

Најновији годишњи извjештаји показују да је Велика Британија добила прошле године уговор вриједан шест милијарди фунти, што је девет одсто свјетског тржишта, а половина укупне продаје је намијењена Блиском истоку.

Током 10 година, извјештај рангира Велику Британију као другог највећег дилера оружјем у свету, иза Америке, пише Гардијан.

Извор: б92

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here