Насловна Друштво Тајни документ ММФ: Грцима ни штедња неће помоћи

Тајни документ ММФ: Грцима ни штедња неће помоћи

0
ПОДИЈЕЛИ

Тајни документ ММФ показује процену да би Грчка упркос свим мерама штедње била на неодрживом нивоу дуга од 118% БДП до 2030. године, пише „Гардијан“.

GRCKA

Документ који су анализирали новинари британског листа, а који је открио немачки „Зидојче цајтунг“, показује да Међународни монетарни фонд, Европска централна банка и Европска комисија знају да Грчка чак и да пристанком на све захтеве кредиторске тројке неће решила своје проблеме, већ ће практично само одложити банкрот.

Како истиче „Гардијан“ , тајни документ практично подржава аргумент власти у Грчкој да је једино решење за излазак из кризе и опоравак економије значајан отпис дуга.

Пројекција кредитора показује да би чак и уз 15 година одрживог економског раста Грчка достигла ниво јавног дуга, који је према критеријумима ММФ неодржив.

ММФ је максималан ниво дуга за Грчку 2012. поставио на 110 одсто БДП, Грци су ренутно на 175 одсто, уз претњу да он додатно расте, а уз све мере штедње и у идеалне услове би он до 2030. био на нивоу од 118 одсто.

У документу се наводи да су Грцима за шансу за опоравак неопходни „значајни уступци“ и да би чак и у најбољем могућем сценарију, уз стриктно спровођење затражених мера штедње и економски раст од четири одсто у наредних пет година, грчки дуг пао тек на 124 одсто до 2022. године.

Такође, тај сценарио предвиђа 15 милијарди евра прихода од приватизација, што је пет пута више него што је прогнозирано у „реалном сценарију“. Ни трећи сценарио, а сва три подразумевају нови, трећи програм помоћи Грчкој, не најављују спуштање дуга на ниво предвиђен 2012. године.

„Јасно је да је неизвесност из претходних месеци довела до тога да у сваком случају циљеви из 2012. године остану недостижни“, пише у документу.

Ове пројекције су објављене и извештају „Прелиминарна анализа одрживости дуга за Грчку“, што је један од шест докумената који чине „финални“ предлог који су кредитори послали Грчкој у петак.

ММФ је у поноћ потврдио да Грчка није платила свој дуг од 1,6 милијарди евра, па је та земља постала прва земља у историји која није измирила обавезе према ММФ.

Незванично, преговори о одрживом решењу за Грчку се воде у Бриселу, али је премијер Грчке Алексис Ципрас за недељу заказао референдум на коме ће грчки народ одлучити да ли ће прихватити понуду кредитора и њихове мере штедње.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here