Насловна Политика Тајни договор САД, Британије и Француске о Сребреници

Тајни договор САД, Британије и Француске о Сребреници

5
ПОДИЈЕЛИ

Холандија ће затражити објашњење од Сједињених Држава, Британије и Француске у вези са медијским наводима да су ове три државе у мају 1995. године наводно постигле тајни договор о обустави ваздушних напада на српске положаје око Сребренице, о чему Холанђани, задужени за заштиту енклаве, нису били обавештени, пренео је портал Дачњуз.нл.

potocari

Наиме, на холандској телевизији НПО 2 у понедељак увече емитован је документарни филм „Зашто је Сребреница морала да падне“ у којој су приказани амерички документи објављени 2013.године, а за које се каже да говоре о одлуци САД, Француске и Британије из маја 1995. године о обустави ваздушних напада УН, навео је НЛ Тајмс.

Холандска министарка одбране Џенин Хенис рекла је данас да ће затражити објашњење тим поводом, пренео је портал Дачњуз.нл.

 • Морам и желим да разговарам о томе са нашим савезницима. Не могу да игноришем оно што смо видели на телевизији – рекла је она.

О наводном тајном договору великих сила огласио се и тадашњи холандски министар одбране Јорис Ворхуве рекавши да је за то сазнао тек пре неколико месеци, анализирајући документа које је пре две године објавио бивши амерички председник Бил Клинтон, пренео је НЛ Тајмс.

Према његовим речима, Холандија никад није била обавештена о тој одлуци, док је холандска влада веровала обећању Уједињених нација да ће ваздушни напади, ако буде потребно, моћи да се изведу у року од два сата.

Како је рекао Ворхуве, холандске снаге у Сребреници су девет пута тражиле ваздушну подршку, али УН нису постигле коначан договор о томе све до 10. јула.

Одговорни за такву одлуку били су, како тврди Ворхуве, британски премијер Џон Мејџор, француски председник Жак Ширак и председник САД Бил Клинтон.

Британија и Француска су, према његовим речима, нарочито инсистирале на обустави ваздушних удара због тога што су снаге генерала Ратка Младића крајем маја 1995. држале више од 300 британских и француских војника као таоце, пренео је НЛ Тајмс.

5 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Pa ja mislim da su obustavom bombardovanja srpskih položaja u okolini Srebrenice pružili šansu srpskoj vojsci da pokaže svoj obraz, „čojstvo i junaštvo“! I oni su ga zaista cijelom svijetu pokazali!?

 2. 0
  0

  Пошто је најбоља српска армија послије Колубаре, завезала за мостове и стратешке објекте око 300 специјалаца из Ју Кеј и Француске, логично је било да се осветимо за страшне злочине који су направиле „невине жртве“ из Сребренице. Ту џихадистичку стостукљевину је оставио и „командант“ Орић сплачина Насер и побјегао у Тузлу. Ето толико о томе.
  Све остало је прање Запада и оправдавање за сврставање на једну страну у конфликту. А ту страну је подржавала (Србија – санкције против РС, Турска, Катар; Саудијска Арабија, Иран; палестински Хезболах; сва ЕУ и УСА) и поново ништа нису урадили…

  • 0
   0

   Sve više me zadivljuješ bogatstvom izraza za jezik mržnje! Treba bit predisponiran i talentovan za toliku količinu mržnje prema balijama i turcima! Samo nastavi, uspjećeš na taj način da naćeraš te poturice da vas više cijene i poštuju i, naravno da budu pametniji i svjesni pored kakvih zvijeri žive i da ne smiju nikad da se opušte i ukažu vam povjerenje! Da su tako radili prije rata u BiH nebi se mogli tako lako razmahat četnički monstrumi no su svojim očima gledali četničke pripreme i ukopavanja početničene JNA na uzvišenjima oko većih gradova i mislili neće biti ništa! E bilo je! No, nažalost nijesu stradali oni koji su bili dužni pripremit muslimanski narod na odbranu no običan narod koji veze nema ni sa politikom ne sa borbom! Onom ko ne zna šta je čojstvo nikad ne vjeruj da je Čovjek!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here