Насловна Политика Тадић хоће у најважнију фотељу УН?

Тадић хоће у најважнију фотељу УН?

1
ПОДИЈЕЛИ

Бивши председник Србије и лидер СДС Борис Тадић намерава да се укључи у трку за место генералног секретара Уједињених нација, сазнају незванично „Новости“tadic jeremic

Према нашим информацијама, некадашњи први човек државе, користећи старе везе, увелико лобира за своју кандидатуру, а недавно је затражио и подршку Француске.

Како преносе добро обавештени извори „Новости“ из дипломатских кругова, 16. јула министар спољних послова Француске Лоран Фабијус примио је свог претходника Филипа Дуст Блазија, који је дошао у друштву са Божидаром Ђелићем, некадашњим вицепремијером и функционером ДС.

Према нашим сазнањима, Блази је информисао Фабијуса да Тадић намерава да се кандидује за наследника Бан Ки Муна и да је затражио подршку званичног Париза. Актуелни шеф дипломатије му је на то одговорио да ће Француска пажљиво размотрити тај захтев, уз претходне консултације са Владом Србије.
Тиме се трка за прву фотељу на Ист Риверу закувала и у нашем дворишту, а има и елементе праве политичке мелодраме. Наиме, исту функцију у УН циља и бивши министар спољних послова Србије Бук Јеремић, који је некада био један од најближих Тадићевих сарадника.

Јеремић то никада није званично потврдио, али је на питања да ли трчи ту трку увек одговарао да би му била част да, ако га земља предложи, буде њен представник. А Тадић јуче није био доступан за коментар о својој евентуалној кандидатури.

Незванична трка за фотељу у Њујорку већ је почела. Пут до наследника Бан Ки Муна, међутим, врло је дуг. Да би неко постао кандидат прво мора да добије званичну подршку своје државе, а потом следе лавиринти међународног лобирања.

Из наше владе су неколико пута говорили да не знају хоћемо ли имати кандидата, уз опаску да има још времена. Новог генералног секретара УН ће бирати на лето следеће године, а мандат почиње 2017.

Председник Социјалдемократске странке Србије Борис Тадић и бивши председник Србије негирао је данас да планира да се кандидује за генералног секретара Уједињених нација наводећи да је очигледно да „режимски медији“ објављивањем таквих дезинформација покушавају да ослабе опозицију у Србији.

Иако сам сваки пут јасно и недвосмислено демантовао редовно објављиване неистините информације о томе како наводно планирам да се кандидујем за место генералног секретара УН, и данас се у једном домаћем листу појавила информација како сам тражио подршку Француске и то преко Божидара Ђелића и Филипа Дуст Блазија, рекао је Тадић у писаној изјави медијима.

Тадић је истакао да на ту тему никада није разговарао са поменутим особама нити је о тој кандидатури икада разговарао са било којим назови лобистима.

Дакле, нисам планирао да поднесем ту кандидатуру и нисам се никада на било који начин ангажовао око тога, истакао је Тадић.

Он је додао да од оснивања СДС медији редовно објављују сличне спекулације и да то настављају да чине упркос томе што се увек до сада испоставило да су неистините.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here