Насловна Политика Тачијева промоција или нови притисак на Србе?

Тачијева промоција или нови притисак на Србе?

0
ПОДИЈЕЛИ

Председница Скуптине општине Северна Митовица Ксенија Божовић сматра да је претња новим локалним изборима на северу Косова нови притисак на Србе.

Kim

Чини се да Приштина користи све могуће начине да ескивира, или бар одложи, спровођење Бриселског споразума. У прилог томе иде и последња изјава косовске министарке за дијалог са Србијом Едите Тахири, која се европским званичницима пожалила да Београд блокира бриселски процес, поготову када је север Косова у питању. Уједно, она је истакла да ће, уколико до краја марта општине са севера не буду усвојиле буџет, у овом делу покрајине бити нових локалних избора.

Саговорници „Спутњика“ изјаву Тахиријеве сматрају новим притиском на српску заједницу, али и личном промоцијом Тачијеве странке.

Потпредседница косовског парламента Јасмина Живковић изјаву Тахиријеве о расписивању локалних избора на северу Косова сматра, пре свега, политички некоректном.

„Општине су усвојиле и урадиле све што је било потребно и договорено у Бриселу. У том светлу не разумем њену изјаву, посебно јер ни од никога другог нисам чула да то питање потенцира“, каже Живковић, уз коментар да би косовска министарка требало ову своју изјаву додатно да објасни.

„С друге стране, све ми више личи да Тахиријева на овом питању жели неку врсту личне промоције или „прикупља“ поене за ПДК (Хашим Тачи), странку којој припада, него што бих то подвела под нешто озбиљније, као што је нови притисак на нашу заједницу,“ оцењује Живковићева.

За разлику од ње, Божовићева у Тахиријевим речима види и те какав притисак на Србе са севера.

Подсећам да су скупштине општина са севера Косова испоштовале све законске рокове, и до сада два пута усвојиле буџет. Испоштовали смо законски рок за доношење буџета који је изражаво наше потребе, али га је Приштина вратила као нереалан и послала свој нацрт буџета који је десетостуко мањи од стварних потреба Севера. И тај буџет смо усвојили и донели одлуку у Скупштини. Управо због тога не видим разлог за додатно усвајање буџета, а камоли за нове локалне изборе“ каже Божовићева.

Она уједно тврди и да су људи на северу узнемирени јер општине не функционишу како треба.

„Немамо зграду и канцеларије годину и по, јер Приштина није успела да нам их обезбеди. Улазимо у другу годину рада са истим проблемима.“

„То говори о неспремности Приштине и власти на Кососву, али и о њиховој незаинтересованости. Управо зато сматрамо да нема законских основа да се општине на северу распусте. Ово је сада политичко питање које мора да се реши на вишем нивоу“, сигурна је Божовићева.

Тахиријева осим што је од европских званичника затражила да убрзају процес гашења такозване структуре Цивилна заштита и дала гаранције да је спреман план Владе (Косова) за укључивање припадника те формације у цивилне институције Косова, подсетила је ЕУ и да не дозволи кашњење на уклањању барикаде на реци Ибар (мост у Митровици), пошто је то питање, како је навела, према споразуму у надлежности ЕУ.

Тахиријева је инсистирала и на гашењу свих „паралелних општинских структура на северу“, обавестила представнике ЕУ о новостима у тој области и посебно истакла да ће се, ако општине на северу не буду усвојиле буџете за 2015. годину, суочити са правним проблемима и блокирањем буџета.

„Уколико до краја марта општине Северна Митровица, Звечан, Лепосавић и Зубин Поток не усвоје буџете по косовским прописима, треба организовати нове изборе за одборнике тих општина“, пише у саопштењу кабинета Едите Тахири.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here