Насловна Друштво Тачи и Весељи под истрагом Специјалног суда?

Тачи и Весељи под истрагом Специјалног суда?

1
ПОДИЈЕЛИ

Предсједник тзв. Косова Хашим Тачи и предсједник Скупштине тзв. Косова Кадри Весељи налазе се под истрагом Специјалног суда за ратне злочине бивше ОВК, тврди новинар и оснивач косовског сајта „Инсајдери“ Вехби Кајтази.

Истраге тог суда, како је рекао за косовски КТВ, спроводе се на потпуно другачији начин од оних које врши Еулекс, Хашки трибунал и УНМИК.

insajderi

Бивши предсједник Уставног суда Косова*, професор међународног права Енвер Хасани, недавно је изјавио да ће послератно политичко руководство тзв. Косова бити предмет истраге и оптужница Специјалног суда.

Такође, према извјештају Дика Мартија, који је био основа за истрагу Специјалног тима, а сада Специјалног тужиоца, као могући извршиоци злочина се помињу некадашњи високи кадрови ОВК. Иако им се имена не помињу, медији спекулишу да је ријеч о актуелном предсједнику тзв. Косова, Хашиму Тачију, актуелном предсједнику Скупштине тзв. Косова, Кадрију Весељију, тадашњем министру оружаних снага Азему Суљи, посланицима Шаипу Муји, Фатмиру Љимају, Џавиту Хаљитију и Рамушу Хараднају.

Рамуш Харадинај је, подсјетимо, пред отварање Специјалног суда за злочине ОВК оцијенио је да је формирање суда веома лоша вијест за Косово*. Харадинај је у интервјуу за телевизију „Кохавизон“ рекао да је за формирање Специјалног суда директни кривац бивши косовски премијер Хашим Тачи, наводећи да је за његове владавине судски систем на Косову деградирао и да се међународна заједница на тај корак одлучила не вјерујући правном систему Косова.

На другој страни, Хашим Тачи је пред оснивање Специјалног суда изјавио да нема чега да се плаши. На констатацију листа „Шпигл“ да се Тачију на терет стављају најтежи злочини попут наручених убистава, трговине дрогом, изнуде, па чак и бескрупулозна трговина органима српских ратних заробљеника, он је казао:

„Немам чега да се плашим. То са трговином органа је чиста фантазија. Производ пропаганде наших непријатеља који се баве клеветама откад су изгубили рат. Вјерујем у истину.“

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here