Насловна Насловна Тачи: Да ли треба опет да започнемо рат са Србијом?

Тачи: Да ли треба опет да започнемо рат са Србијом?

1
ПОДИЈЕЛИ

taci2

Поред Александра Вучића, данас је и ратни злочинац Хашим Тачи позвао Србе са Космета да изађу у недељу на поновљене изборе у северној Митровици, поручивши да ће њиховим учешћем на губитку бити једино екстремисти са севера Косова (привремено окупиране покрајне КиМ-прим. редакција ин4с).

Он је истовремено упозорио да ће у случају нових инцидената сматрати Србију одговорном за то.

Тачи је у интервјуу за британски лист ,,Гардијан” рекао да је прекинуто гласање на три бирачка места у северној Косовској Митровици 3. новембра резултат “притиска, претњи и других метода” и додао да ће сматрати Србију одговорном ако до тога опет дође на поновљеним изборима у недељу.

Према његовим речима, успешни избори су од кључног значаја за спровођење Бриселског споразума.

Тачи је охрабрио Србе да изађу да гласају и додао да ће њиховим учешћем на изборима изгубити једино екстремисти и радикалне групе на северу Косова.

Локални избори 3. новембра поништени су на три бирачка места у северном делу Косовске Митровице пошто су екстремисти уништили гласачке кутије за време гласања, наводи “Гардијан”, подсећајући да је највећа излазност у друге три српске општине на северу Косова била 22 одсто.

,,Знамо шта се десило, ко је и зашто то урадио”, рекао је Тачи.

,,Да се људима дозволило да гласају, њихов одзив би био преко 25 одсто”.

,,Оно што нам сада треба јесте политичка стабилност на северу (Косова) да створимо легитимне локалне институције и инвестиције, а онда ће се ствари променити”, казао је ратни злочинац.

,,Косово није угрожено интеграцијом Срба. Косово је угрожено ако се они не интегришу”, рекао је Тачи.

Он је одбацио критике да се Бриселски споразум показао контроверзним и у Србији и на Косову.

,,Како треба да решавамо ситуацију са Србијом? Да ли треба опет да започнемо рат? Да убијамо једни друге?”, запитао је он.

,,Ово је најбољи могући договор за обе земље”, рекао је Тачи и додао да је “најбоље решење за Косово и Србију да постану чланице Европске уније, а то је и најбоље решење за регион”.

“Ми се нисмо борили против Срба, ми смо се борили да уклонимо Србију и њене механизме репресије 1999. године”, рекао је он.

Поводом подизања оптужнице против 15 припадника Дреничке групе међу којима су косовски амбасадор у Албанији Сулејман Сељими, као и неки лидери владајуће Демократске партије Косова попут градоначелника Србице Самија Љуштакуа, Тачи најављује да ће сви бивши припадници ОВК који буду осуђени за кривична дела бити избачени из његове странке.

На констатацију листа да је Љуштаку освојио 88 одсто гласова на недавним изборима, иако се налази у затвору, Тачи каже да је он “победио зато што му људи верују”.

Он признаје да је било случајева да су неки људи изабрани за посланике у парламенту док се против њих водио судски поступак.

“Али од тренутка када некога суд прогласи кривим он више не може да остане у политици”, поручио је Тачи.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here