Насловна Друштво Свједоци: Боснић одговоран за одлазак младића у Сирију

Свједоци: Боснић одговоран за одлазак младића у Сирију

0
ПОДИЈЕЛИ

Свједоци Тужилаштва БиХ Рифет Шабић и Шефик Чуфуровић изјавили су да је Хусеин Боснић одговоран за одлазак њихових синова на ратиште у Сирију.bosnic

У наставку суђења Хусеину Боснићу, који је оптужен за подстицање на терористичке активности у вези са кривичним дјелима врбовање ради терористичких активности и организовање терористичке групе, Шабић је рекао да је његов син Суад 7. новембра 2013. отишао у Сирију, а у јануару ове године погинуо је на ратишту.

Шабић је рекао да су његов син Суад и још пет младића са подручја Велике Кладуше отишли на ратиште због оптуженог Боснића „који их је подстицао на џихад“.

Свједок је упитао Боснића зашто он није отишао на ратиште и зашто тамо није послао своје дијете.

„Боснић себе сматра великим вођом. У коју год кућу је ушао та фамилија се распала“, изјавио је Шабић.

Други свједок Тужилаштва Шефик Чуфуровић рекао је да не зна када и како је његов син Ибро отишао у Сирију и да се не сјећа када га је задњи пут видио.

Он је потврдио да је његов син ишао код Боснића и једно вријеме живио и радио код њега, због чега са сином није био у добрим односима.

„Код Боснића је чувао овце и козе, а када је дошао кући мене је назвао невјерником, јер се нисам слагао са оним шта ради. Од супруге Зекије сам чуо да је ишао на неки курс у Сарајеву и да је послије тога отишао у Сирију“, испричао је Чуфуровић.

Он је нагласио да је његов син Ибро тражио од мајке да се разведе, да са њим оде у Сирију и да се тамо „уда за браћу“.

Чуфуровић је навео да је Ибро јавио брату Шерифу да је у Сирији и да се тамо оженио.

Тужилаштво терети Боснића да је током 2013. и 2014. године као припадник селефијске заједнице организоване на подручју БиХ, ван званичних институција Исламске заједнице, у неколико градова као што су заједнице у Великој Кладуши и Горњој Маочи, ради пропагирања и ширења исламског радикализма у БиХ и региону, свјесно са позиције вјерског ауторитета јавно подстрекавао друге да се прикључе терористичким организацијама.

Суђење Боснићу биће настављено 1. априла у 13 часова.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here