Насловна Друштво Свињски грип може да зарази 1,4 милиона људи у Србији!

Свињски грип може да зарази 1,4 милиона људи у Србији!

0
ПОДИЈЕЛИ

Некадашњи пандемијски свињски грип, који је у Србији био активан крајем 2009. и почетком 2010. године, однио је живот младог Ужичанина Жељка Бошковића (34), а ризик да се оболи од вируса типа А Х1Н1 носи око 1,4 милиона становника.

grip-650x328

Ово каже епидемиолог Бранислав Тиодоровић, који објашњава да је овај тип вируса означен као сезонски јер је прошао кроз популацију и није више посебан, мутант вирус.

На југу критично

„Истраживања обављена након пандемије показала су да је око 78 одсто становништва преболио овај грип, односно створило имунитет, или је вакцинисано. То значи да је око 20 одсто, махом млађе популације, остало незаштићено, јер није имало додира с овим вирусом. Најугроженији су хронични болесници код којих је дошло до осетног пада имунитета, дијабетичари, они с малигним, бубрежним, кардиоваскуларним обољењима, затим труднице и мала дјеца – каже Тиодоровић и наглашава да је у Београду тренутно шпиц сезоне грипа, у Војводини јењава, док је на југу Србије у експанзији.

Епидемиолог наводи да особе које имају потешкоћа у дисању, малаксале су и имају повећану температуру која се тешко обара не треба да чекају, већ да се одмах јаве лекару.

Вакцинација нема смисла

„Грип није страшан, али компликације могу бити убитачне. Зато савјетујем грађанима да док траје опасност, а то је крај марта, покушају да подигну имунитет уносом сирових витамина из воћа и поврћа, да што чешће перу руке и да не залазе на мјеста с много људи. Што се вакцинације тиче, она је сада излишна. До прије двадесетак дана је имала смисла, сада не“, закључује Бранислав Тиодоровић.

Подсјетимо, Светска здравствена организација (СЗО) почетком године потврдила је да је дошло до мутације вируса грипа А подтипа Х3Н2, што је подразумијевало да цепиво неће дати потпуну заштиту вакцинисаним грађанима.

Симптоми који се јављају код овог грипа су:

– Грозница
– Кашаљ
– Болови у мишићима и костима
– Упала грла
– Главобоља
– Језа
– Умор
– Пролив и повраћање

Док су посљедице застрашујуће:

– Срчана обољења, дијабетес и астма
– Запаљење плућа
– Слабљење и отказивање дисања
– Смрт

У Министарству здравља истичу да је због опасности од ширења грипа у већини болница и даље забрањена посета пацијентима. Институт за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ саопштио је да од почетка сезоне грипа вирус циркулише на територији јабланичког, београдског, поморавског, мачванског, сремског, јужнобанатског и сјевернобанатског, сјевернобачког и западнобачног, шумадијског, моравичког, колубарског, браничевског, рашког, јабланичког, златиборског, зајечарског и нишког округа.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here