Насловна Политика Светски медији о заустављању воза за Косовску Митровицу: Све је почело са...

Светски медији о заустављању воза за Косовску Митровицу: Све је почело са Харадинајем

2
ПОДИЈЕЛИ

Светске агенције известиле су о заустављању воза који је из Београда после 18 година кренуо за Косовску Митровицу. Оне су пренеле реакције из Београда и Приштине уз оцену да је догађај уследио после тензија које су почеле са случајем Рамуша Харадинаја.

Агенције примећују да је воз произведен у Русији и да је богато украшен српским националним и верским мотивима, фрескама, као и да је на 20 страних језика, укључујући албански, написано „Косово је Србија“.

АП наводи да је заустављање воза изазвало „драматичну ескалацију тензија између бивших ратних непријатеља“.

АП и АФП преносе да је српски премијер Александар Вучић наложио да се воз заустави у Рашки наводећи да су косовски Албанци покушали да минирају пругу и цитирају његову изјаву да је то учинио „како би избегао конфликт и спасао животе“.

Вучић је на ванредној конференцији оптужио Приштину да је планирала да ухапси машиновођу и путнике из воза и упозорио косовске Албанце да не нападају Србе на Косову, јер „Србија неће дозволити те нападе“.

„Послали смо воз, а не тенк“, преноси АП речи српског премијера.

Такође се наводе и изјаве косовских званичника који су рекли да воз не може да уђе на Косово као и да се Приштина обратила Европској унији и САД због „забринутости“.

АП оцењује да је до данашњег спора дошло услед већ повишених тензија између Београда и Приштине након недавног хапшења лидера Алијансе за будућност Косова Рамуша Харадинаја у Француској који се налази на потерници Србије.

Слично констатује и АФП наводећи да инцидент са возом коинцидира са настојањима Србије да јој Харадинај кога оптужује за ратне злочине буде изручен из Француске.

Француска агенција примећује и да су односи Београда и Приштине „на најгорем нивоу“ од потписивања „историјског“ Бриселског споразума 2013. године.

Суботњи догађаји десили су се у тренутку растућих тензија између Београда и Приштине, наводи Ројтерс уз подсећање на случај Рамуша Харадинаја који је ухапшен у Француској и чије изручење Србија тражи.

2 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Priviđa im se tenk, normalno!
  Kako su u strahu velike oči.
  Kada jednog dana zaista i krenu, tenkovi i ostalo, jedan drugi organ, koga nije kulturno pominjati, e taj će da ih p…..!
  … Sami, sebe.
  Grdne će bruke biti.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here