Насловна Политика Светски медији о Вучићевој посети косметским Србима

Светски медији о Вучићевој посети косметским Србима

0
ПОДИЈЕЛИ

Светски медији известили су данас о посети председника Владе Србије Александра Вучића Србима на Косову и Метохији истичући да је он позвао Србе на мирну коегзистенцју са већинским Албанцима и останак на својим имањима, и поручио им да их Београд није заборавио.

vucic na kosmetu 1

Француски лист „Либерасион“ наводи да је Вучић упутио „поруку мира албанској већини која је једнострано прогласила незасивност те територије од Србије 2008. године“.

Агенција Франс прес истиче да је Вучић тамо боравио у „високо симболичној посети, поводом православне Нове године“, током које је апеловао на тамошње Србе да живе у миру са албанским суседима.

vucic na kosmetu 2

„Он је, такође, позвао  Србе, који као и Београд нису признали независност бивше српске покрајине, да остану на својим имањима“, преноси АФП, додајући да им је Вучић обећао „значајнију помоћ Србије него икада“.

Француска агенција напомиње да се Вучић, који је био у пратњи неколико српских министара, данас није састао са албанским лидерима и да током посете, која је протекла уз јако полицијско обезбеђење, није забележен ниједан инцидент.

АФП преноси и речи Хашима Тачија да су лидери у Приштини „одобрили ову посету која је по природи и хуманитарна и верска“.

vucic na kosmetu 3

„Настојимо да интензивирамо посете са обе стране, не смемо да се бојимо комуницирања“, рекао је Тачи.

Француска агенција оцењује и да су се везе између Београда и Приштине побољшале откако су њихови односи постали формалнији 2013., са споразумом у чијем је постизању посредовала ЕУ, и подсећа да се наставак дијалога о продубљивању односа очекује у Бриселу почетком фебруара.

Британски „Телеграф“ наводи да посета премијера Вучића Косову значи „први корак“ ка нормализацији односа Београда и Приштине, као и „ново поглавље“ у историји тих односа.

Агенције Хина и Фена у први план истичу да је Вучић позвао Србе да не продају имања и не исељавају се, те да је поручио сународницима да их Београд није заборавио и најавио им помоћ и подршку државе.

Македонска агенција МИА извештава да је српски премијер препоручио косметским Србима да живе у миру са суседима Албанцима и да ће мир донети корист обема странама, као и да треба да се усредсреде на рад и заједничку будућност.

vucic na kosmetu 4

Хрватски „Јутарњи лист„, под насловом „Вучића напали на Косову, ногама му лупали у службени ауто“, преноси наводе српских медија да је у једном тренутку током посете дошло до инцидента те да је Вучић рекао новинарима на улазу у манастир Грачаница да је неколико особа шутирало његов аутомобил и вређало га.

Вучић је, преноси „Јутарњи лист“, рекао да „то говори о њима“, да их нико није провоцирао, а да ће им он купити књиге о лепом понашању.

Албанска агенција АТА наводи да Вучић данас „још једном није могао да се уздржи од националистичких изјава“ те да је рекао да је Косово колевка Србије. АТА преноси и да је Вучић позвао српске локалне становнике да рађају више деце.

vucic na kosmetu 5

Медији у Приштину велику пажњу посветили су данашњој посети премијера Србије. Дневник „Експрес“ преноси да је Вучић током посете изјавио да нема због чега да се састаје са Исом Мустафом и да ће се у фебруару састати у Бриселу.

„Експрес“ преноси да је Вучић, упитан када ће Србија признати „Косово“, одговорио „немојте ме питати о сновима“ и да није одговорио на питање када ће се Србија извинити за „злочине на Косову“. Према наводима тог листа, због посете српског премијера степен мобилизације локалне полиције био је на највишем степену.

У прилозима телевизија са националним фрекевенцијама, поред праћења посете Вучића Пасјану, Штрпцима и Грачаници, емитовани су и снимци протеста групе Албанаца у Штрпцима, са паролама на којима су писале погрдне речи о Вучићу, које су алудирале да је он албански унук и слично.

vucic na Kosmetu

„Радио Косова“ је целу емисију „Форум“ посветио боравку српског премијера, уз учешће професора универзитета у Приштину и политичких аналитичара.

У емисији се говорило о томе да српски званичници не признају, или у најмању руку „игноришу инстититуције Косова“, што може имати лоше последице, те да ће посете Вучића и осталих високих званичника само још више отежати односе Београда и Приштине.

Дневник „Блиц“ на албанском језику велику пажњу је посветио посети Вучића Грачаницу и откривању споменика краљу Милутину, показавши да су Вучићу пошле сузе „због Милутина“.

Приштински медији су пренели да је Вучић рекао Србима да воле Србију, да рађају децу и да не продају имања.

 

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here